Zorgspectrum onderzoekt de klant van morgen

In opdracht van Zorgspectrum is het klantonderzoek ‘Het Start bij de Vraag’ van start gegaan. Dit is een onderzoek naar de behoefte van de toekomstige klant, waarbij vragen van (toekomstige) klanten in kaart worden gebracht.Een team van klantadviseurs is in gesprek met klanten en toekomstige klanten van Zorgspectrum. De interviewers stellen hun vragen op verschillende plaatsen in de gemeenten Nieuwegein, Houten en Vianen, de gemeenten waar Zorgspectrum actief is.Naast het gesprek met de klantadviseur is het ook digitaal mogelijk deel te nemen aan het onderzoek. Dit kan tot 21 december 2007 via deze website, met een klik op de button ‘Klantonderzoek Zorgspectrum.’ Het beantwoorden van de vragen kost slechts vijf à tien minuten.

Bouwvergunning verdieping Herenstraat 9a

Het college heeft besloten om vrijstelling en bouwvergunning te verlenen voor het bouwen van een verdieping op de aangebouwde berging op het perceel Herenstraat 9a. Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan. Daarom is een vrijstellingsprocedure doorlopen. Er is tijdens deze procedure een zienswijze ingediend.Het college concludeert dat de vrijstelling geen ontoelaatbare effecten voor de omliggende percelen. Ze heeft daarom besloten om de aangevraagde vrijstelling en bouwvergunning te verlenen. Tegen dit besluit staan de gangbare bezwaar- en beroepsmogelijkheden open. Eerder heeft het college voor dit bouwplan een monumentenvergunning verleend omdat het pand aan de Herenstraat 9 een rijksmonument is.In september 2006 had het college zonder het doorlopen van een vrijstellingsprocedure een bouwvergunning verleend voor de reeds gerealiseerde eerste bouwlaag van de berging. Hiertegen was bezwaar ingediend dat is aangehouden. Nu de vrijstellingsprocedure alsnog is doorlopen, zal spoedig ook een besluit op deze bezwaren volgen.

Gladde porfierkeien worden vervangen

Het nieuwe fietspad aan weerszijden van de Wierselaan in het oude Vreeswijk wordt opnieuw bestraat. Dit gebeurt naar aanleiding van klachten van bewoners over een glad dek van het fietspad vanwege losliggende stenen. Het fietspad is gelegd met zogenaamde porfierkeien. Deze passen in de inrichting van de openbare ruimte in het nieuwbouwproject De Waterhof. De bestrating in De Waterhof bestaat namelijk uit hetzelfde materiaal.
Voor het fietspad is gebruik gemaakt van de zogenaamde afgezaagde porfierkeien. Deze hebben het voordeel dat ze strakker gelegd kunnen worden en vlakker zijn dat de normale porfierkeien. Bij nat weer blijkt dat de nieuwe fietsstroken voor veel fietsers te glad zijn waardoor valpartijen of bijna valpartijen ontstaan.Oorzaak is dat de bestrating van het fietspad te snel in gebruik is genomen omdat de Wierselaan nu eenmaal een drukke ontsluitingsweg van de wijk is. Op verschillende plekken zijn de porfierkeien los komen te zitten en dat is gevaarlijk voor fietsers. Beide fietsstroken worden nu vervangen door stroken van straatklinkers.

De stad op orde

De rekenkamer heeft een doelmatigheidsonderzoek laten uitvoeren naar de besteding van IBOR gelden. IBOR staat voor integraal beheer openbare ruimte. In de rapportage van het onderzoek zijn naast de bevindingen ook een aantal aanbevelingen gedaan. De brief van het college naar de raad is de stand van zaken van wat wij enerzijds met de aanbevelingen hebben gedaan en anderzijds om aan te geven dat we goed bezig zijn in het kader van het speerpunt ´Stad op Orde´.Het speerpunt ´Stad op Orde´ betreft projecten als de herinrichting van het groen (Nieuwegein Groen), aanpak blootliggende boomwortels en de uitvoering van het bomenbeleidsplan (verwijderen van bomen die niet vitaal zijn, elkaar in de weg zitten of gevaar opleveren). Daarnaast wordt ondermeer onderhoud gepleegd aan parkpaden, houten bruggen, bebording en markering. Met deze maatregelen en daarnaast de invoering van beeldbestekken krijgen we de stad voor wat betreft het fysieke beheer op orde.

Onder invloed

Op het Hoog Zandveld is een 44-jarige automobilist uit Nieuwegein aangehouden voor rijden onder invloed. Hij trok om 19.55 uur de aandacht van surveillerende agenten, omdat hij het rode verkeerslicht negeerde. Een blaastest wees uit dat hij te veel had gedronken. Hij werd aangehouden en uit de ademanalyse op het politiebureau kwam naar voren dat hij 580 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht in zijn lichaam had.Het rijbewijs van de man is ingevorderd en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

MEE infobus in Nieuwegein

Op 5 december aanstaande komt de MEE infobus in Nieuwegein. De bus zal staan op winkelcentrum de Batau van 14.00 uur tot 16.00 uur. Iedereen met een beperking, handicap of chronische ziekte kan in de MEE infobus terecht voor informatie en advies. Het gesprek met een professionele consulent van MEE is gratis. U kunt in de bus terecht met vragen over bijvoorbeeld vakantie, vrije tijdsbesteding, wonen of dagbesteding.‘Mensen zijn erg benieuwd wat er in de bus te doen is. De oranje bus valt op, zeker als er bij mooi weer parasols op staan, en dat roept ook nieuwsgierigheid op: wat zou dat zijn? Het werken op de infobus is spannend omdat je van tevoren niet weet welke vraag mensen gaan stellen. Dit vraagt veel creativiteit. Maar we kunnen ter plekke informatie zoeken via internet en onze brochures, en mensen laten zien welke mogelijkheden er zijn.’Het unieke van de MEE infobus is dat mensen die nauwelijks weten wat er mogelijk is, in korte tijd gratis tips gegeven kunnen worden waar ze ook daadwerkelijk iets mee kunnen.

Project ´gratis OV voor U-pashouders´

Het project behelst de uitgifte van speciale strippenkaarten aan U-pashouders.Door deelname aan het project wordt eenmalig invulling gegeven aan de wens van college en adviesraden om de minima in Nieuwegein de mogelijkheid te bieden de hoge kosten van openbaar vervoer te beperken. Alle U-pashouders worden tijdig en persoonlijk geinformeerd.

Pasjes regio-taxi

In juli 2007 heeft het college middels het B&W-voorstel ´invoering pasjes regio-taxi´kennis genomen van de invoering van de pasjes regio-taxi per 01-01-2008. In dit B&W-voorstel ´invoering pasjes regio-taxi´is er van uitgegaan, dat deze invoering geen wijziging in de verordening vereist. Het blijkt echter dat de invoering nog wel een beperkte technische wijziging vereist. Het college legt deze wijziging aan de gemeenteraad voor.Vooruitlopend op de vaststelling van deze technische wijziging door de gemeenteraad besluit het college om burgers met een vervoerskostenvergoeding alvast te informeren over het beëindigen van deze vergoeding per 01-01-2008. Vanaf 01-01-2008 kunnen deze burgers gebruik maken van de pasjes regio-taxi.

Milieuvergunning Politiebureau District Lekstroom

Het college heeft besloten om akkoord te gaan met de ontwerpmilieuvergunning voor het politiebureau in Nieuwegein. Deze vergunning is nodig omdat er een wapenonderhoudswerkplaats is bijgekomen en omdat de huidige vergunning verouderd is.De ontwerpmilieuvergunning, met voorschriften die gericht zijn op de bescherming van het milieu, ligt van 3 december tot en met 14 januari 2007 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt.De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in Ons Nieuwegein van 30 november 2007. In deze bekendmaking staat hoe eenieder zienswijzen kan indienen tegen de ontwerpmilieuvergunning.