Boekje over de oorlog

We gaan bijna allemaal gezellig op vakantie. De Bibliotheek Nieuwegein heeft een prachtige service om boeken mee te nemen op deze vakantie. Ook wij als Digitale Stad Nieuwegein willen u iets mee geven: Een boekje over de oorlog, geschreven door Riet Kerkhof-van Gils (82) uit Nieuwegein. Riet: ‘Ze kiezen niet altijd geschiedenis op school, maar willen toch graag weten wat er in de oorlogsjaren gebeurd is.’ Dat zegt Riet Kerkhof-van Gils (82) over het boekje dat ze schreef over haar herinneringen aan de tweede wereldoorlog. Oorspronkelijk is het bedoeld voor haar kleinkinderen, maar er blijkt veel meer belangstelling voor te zijn. Daarom geeft ze het nu zelf uit.De lezer ziet door de ogen van Kerkhof-van Gils hoe het was om tijdens de hongerperiode in Jutphaas te wonen. Als kind werd ze tot vijf keer toe uitgestuurd op hongertocht naar onder andere Drenthe. Maar ze beschrijft ook hoe ze regelmatig de Lopikerwaard introk om melk en eieren te vragen bij de boeren. Klik hier om het boekje te downloaden.Waarom schrijven we dit? Begin augustus is de heruitvoering van de Hongertocht 44-45. Deze hongertocht vond plaats toen moeders en andere verzorgers hun kinderen op een lange tocht namen om van de hongerdood in de grote steden in het westen van Nederland te ontsnappen. Op 5 augustus lopen zij door Vreeswijk.

Helft duikerbrug afgesloten door verzakking

De helft van de rijbaan ter hoogte van de duikerbrug op de hoek Rotskruiper en de Matkopsingel in de wijk de Doorslag is afgesloten voor het verkeer. Doorgaand verkeer blijft wel mogelijk. De gemeente heeft borden geplaatst om de voorrang te regelen. Het is afgezet omdat de brug gedeeltelijk onveilig is geworden vanwege verzakking.De houten damwanden van de duikerbrug zijn in zeer slechte staat. Hierdoor kan er gevaar ontstaan voor met name het zwaardere verkeer. De damwanden worden vervangen of er wordt een natuurlijk talud aangelegd. Daarvoor zijn twee oplossingen:Ofwel de gemeente vervangt de wanden door een materiaal dat duurzamer is dan hout. Ofwel ze plaatst helemaal geen wanden meer, maar creeert een natuurlijk talud. Deze werkzaamheden starten in oktober. De verwachting is dat de werkzaamheden binnen zes maanden uitgevoerd kunnen zijn. Voordat de gemeente daarmee aan de slag gaat, ontvangen omwonenden daarover bericht.

Vermist Bo

7-7- Sint  Petersburg in IJsselstein, Bo is een zwart met witte poes van 5 jaar oud. Ze heeft witte sokjes en een witte bef. Ook in haar snoetje heeft ze wat wit. Deze dame is ook al langere tijd aan de wandel. In eerste instantie maakten de huisgenoten zich niet zoveel zorgen. Ze dachten dat Bo wel vanzelf terug zou komen. Dat was niet het geval. Gevonden dieren komen in principe al na twee weken voor herplaatsing in aanmerking, als ze in een dierentehuis terecht komen.In de Rijpickerwaard hebben ze er gelukkig drie weken van gemaakt. Vooral bij katten, is de marge van twee weken erg kort, omdat veel kattenbezitters pas na enige tijd aan de bel trekken als hun dier is vermist.In de vakantieperiode is dat helemaal het geval .Veel mensen die de kat van de buren verzorgen, melden het soms heel tijdig,maar soms ook pas na verloop van tijd, of helemaal niet.Hoe dan ook, is het te hopen dat Bo weer boven water komt.Kunt u informatie geven over dit dametje, belt u dan even naar telefoonnummer 030-6911154, of stuur een mailtje.

Baldadigheid

Op maandagmiddag 30 juli werden twee jongens aangehouden voor vernieling. Tond 15.45 uur zag een getuige dat twee jongens bij de skatebaan aan het Parkhout aan de spijlen van het hek zaten te trekken, kennelijk met de intentie het hek te vernielen. De getuige belde de politie en gaf het signalement van de verdachten door.Agenten troffen de twee verdachten, jongens van 17 en 18 jaar oud en afkomstig uit Nieuwegien en Vianen, op het Parkhout aan. Zij werden aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.Uit onderzoek en bij het verhoor van de verdachten bleek dat het hek al enige weken geleden was vernield en dat de jongens aan het al vernielde hek hadden getrokken. Daarom is proces-verbaal voor baldadigheid opgemaakt.

Vermist Flip

24-7- Kamperveste in Nieuwegein, Flip is een zwart manneke, van maar liefst 20 jaar oud. Hij heeft last van zijn schildklier, en heeft medicijnen nodig.Katten met schildklierproblemen, zijn meestal erg mager, en erg hongerig.Oude katten, zijn meestal aan de magere kant.Het is belangrijk dat Flip zo snel mogelijk wordt gevonden.Oude dieren zijn kwetsbaar, en hebben behoefte aan een warm liefdevol plekje. Zij behoren niet te zwerven , maar hebben behoeft aan een rustige oude dag.Toch is Flip aan de wandel gegaan. Mogelijk zit hij ergens opgesloten, en dat is natuurlijk voor zo,n oud baasje niet gunstig.Katten kunnen heel oud worden. Het is dan ook belangrijk, dat mensen die erover denken om een kat in huis te nemen zich dat realiseren.Dieren heb je voor het leven, en je kunt ze niet van de hand doen, als het even wat minder gunstig uitkomt.Komt er een ander dier bij, dan heeft het dier wat het langste in huis is, de oudste rechten.Ook in geval van een baby,is het niet nodig om een dier weg te doen. Soms moeten oude dieren, die men al jaren heeft, en geen kans meer hebben op herplaatsing, het veld ruimen voor een ander dier, of voor de komst van een baby. Dieren en baby,s gaan heel goed samen, mits er ook nog tijd en aandacht overblijft voor het dier, en het laat wennen aan de baby.Kunt u informatie geven over Flip, belt u dan naar telefoonnummer 030-6911154, een mailtje mag ook.

Oud raadslid en wethouder Dik Bergman overleden

Afgelopen vrijdag, 27 juli, is Dik Bergman onverwacht overleden. Hij was decennia lang de voorman van D66 in Nieuwegein en wethouder van 1982 tot 1986. Bij het bestuur en de ambtenaren van de gemeente stond hij bekend als een aardige, sociale en integere man. Hij zal dan ook zeer worden gemist.Dik Bergman kwam in 1971 in de plaatselijke politiek terecht voor de partij Nieuwegein Nu, ontstaan nadat PPR, PvdA en D66 niet tot samenwerking konden komen voor de verkiezingen in dat jaar. In 1974 kwam hij voor die partij in de gemeenteraad. In 1978 ging Nieuwegein Nu op in D66 en in 1982 werd die partij tot ieders verrassing collegepartij en Dik Bergman wethouder. Dat had alles te maken met de persoon van Bergman: een aimabele man die goed in staat was een bemiddelende rol te spelen tussen verschillende partijen. Hij heeft het altijd betreurd dat hij na één periode wethouderschap niet kon terugkeren in het college. Maar bij de verkiezingen van 1986 waren de politieke verhoudingen veranderd. Hij vond het vooral jammer dat hij een aantal door hem in gang gezette projecten niet kon afronden.Behalve in de politiek was hij ook op andere maatschappelijke fronten actief. In zijn professionele loopbaan was Dik Bergman vóór zijn wethouderschap manager bij het Fundamenteel Onderzoek van de Materie (hij was opgeleid als elektrotechnisch ingenieur) en daarna districtsdirecteur van de LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging). Ook na zijn pensionering is hij zich in blijven zetten voor de gezondheidszorg in Nieuwegein. Dik Bergman is 77 jaar geworden.

Nieuwegeinse bromfietser overlijdt alsnog

De 20-jarige bromfietser uit Nieuwegein die vrijdag 13 juli ernstig gewond raakte bij een aanrijding is alsnog aan zijn verwondingen overleden.De man was in Ijsselstein frontaal in botsing gekomen met een tegemoetkomende auto, waarschijnlijk omdat hij in de bocht niet genoeg rechts reed. De Nieuwegeiner werd zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd, waar hij gisteren alsnog overleed.

Helft duikerbrug afgesloten voor verkeer

De helft van de rijbaan ter hoogte van de duikerbrug op de hoek Rotskruiper en de Matkopsingel in de wijk de Doorslag is afgesloten voor het verkeer. Doorgaand verkeer blijft wel mogelijk. De gemeente heeft borden geplaatst om de voorrang te regelen. Het is afgezet omdat de brug gedeeltelijk onveilig is geworden vanwege verzakking.De houten damwanden van de duikerbrug zijn in zeer slechte staat. Hierdoor kan er gevaar ontstaan voor met name het zwaardere verkeer. De damwanden worden vervangen of er wordt een natuurlijk talud aangelegd. Daarvoor zijn twee oplossingen:Ofwel de gemeente vervangt de wanden door een materiaal dat duurzamer is dan hout. Ofwel ze plaatst helemaal geen wanden meer, maar creeert een natuurlijk talud. Deze werkzaamheden starten in oktober. De verwachting is dat de werkzaamheden binnen zes maanden uitgevoerd kunnen zijn. Voordat de gemeente daarmee aan de slag gaat, ontvangen omwonenden daarover bericht.

Agressieve man bedreigt beveiliger met de dood

Op zondag 29 juli rond 18.00 uur werd een man in het St. Antonius Ziekenhuis zeer agressief en bedreigde een beveiliger. De politie kreeg de melding dat een man in een winkeltje in het ziekenhuis zich vervelend gedroeg. De beveiliger ging erheen en trof de man inderdaad aan. Hij sprak de man aan, die reageerde direct verbaal zeer agressief en bedreigde hem verbaal met de dood. De politie werd gewaarschuwd.Toen de politie ter plaatse kwam, had de verdachte net het ziekenhuis verlaten. De agenten lieten de beveiliger instappen en keken samen met hem in de omgeving naar de verdachte uit. De verdachte, een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd op de Roodmus aangetroffen en aangehouden. De beveiliger deed aangifte van bedreiging met de dood. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Vermoedelijke brandstichting coniferenhaag

In de vroege ochtend van zondag 29 juli ging een coniferenhaag in vlammen op. Tond 05.15 uur werd door een passant bij een woning aan de Horsterveste aangebeld. Een bewoner deed open en de passant vertelde dat de coniferenhaag naast de woning in de brand stond. De brand werd door de brandweer geblust. Door de brand gingen meer dan tien coniferen verloren. In de buurt geparkeerde auto’s liepen geen schade op.De politie heeft een sterk vermoeden van brandstichting. Aan getuigen die voor of tijdens de brand iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van de Horsterveste, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.