Verdwenen pinguïn weer terecht

De rechter pinguïn van het bronzen beeld De Pinguïns, dat op het voorpleintje stond van het gelijknamige zwembad, is weer terecht. De pinguïn was rond 14 december ontvreemd. Het is niet helemaal duidelijk hoe de pinguin weer boven water is gekomen. In verband met het kerstreces zijn de hoofdrolspelers niet bereikbaar. Het verhaal luidt dat enkele dagen na de vermissing één van de medewerkers van het zwembad de verloren pinguïn in het voorportaal van het zwembad zag staan. Zich niet realiserend dat iedereen op zoek was naar dit beeldje, zette de medewerker de pinguïn in een kast. Daags voor Kerstmis zag een collega de pinguïn staan en belde de gemeente. De verdwenen pinguïn heeft nauwelijks schade opgelopen. De verwachting is dat het kunstwerk zonder veel problemen gerepareerd kan worden waarna het zijn rechtmatige plekje bij het zwembad De Pinguïns weer kan innemen.De pinguïns zijn in 1972 door Pieter Starreveld (1911-1989) gemaakt. De beeldhouwer is vooral bekend om zijn figuratieve dierfiguren. Zijn werk is op diverse plaatsen in Nederland te vinden. De Pinguïns in Vreeswijk zijn erg geliefd bij de buurtbewoners en bij de gebruikers van het zwembad. De diertjes die ongeveer 50 centimeter hoog zijn, worden dikwijls over de kop gestreken. Hierdoor is het patina op de snavel van de pinguïns verdwenen en lijken de snavels goudgekleurd.

Nieuwegein stelt beslissing over coffeeshop uit

Pas in januari komt duidelijkheid over de toekomst van coffeeshop Zuidpool aan de Rapenburgerschans in de wijk Fokkesteeg.Aanvankelijk zou de Nieuwegeinse burgemeester De Vos deze maand een beslissing nemen over een gedoogvergunning. Maar hij heeft dat besluit uitgesteld omdat de verwerking van het grote aantal bezwaarschriften meer tijd kost dan verwacht.

Gewapende overval op de van Herwijnenplantsoen

Donderdagavond 29 december omstreeks 18.15 uur is een man overvallen in een woning van een flat aan het Van Herwijnenplantsoen. De man, een 29-jarige inwoner van Maarssen, werd in de lift door twee mannen bedreigd met een vuurwapen en moest de verdachten toegang tot een woning van een kennis verschaffen. De verdachten hebben vervolgens de woning doorzocht en zijn met onbekende buit in onbekende richting gevlucht. De politie heeft de zaak in onderzoek.Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het onderzoek? Belt u dan met het politiedistrict Lekstroom, via tel: 0900-8844. Anoniem bellen kan op tel: 0800-7000.

Manifest van de kwetsbaarheid

Manifest van de kwetsbaarheid, een nieuwe expositie in de galerie van het Kunstenaars Centrum Nieuwegein. Via een dialoog in beelden willen de kunstenaressen Sasja Bork, Joanne Durtler en Jacquline Tijssen een confrontatie aangaan met het publiek. Ze doen dat middels hun olieverfschilderijen en keramische werk tot en met 22 januari 2006. Kwetsbaarheid zal het centrale thema zijn van hun getoonde kunst.De drie kunstdiva’s hebben hun bestaansrecht in de kunstwereld al lang laten zien. Elk met hun specifieke stijl. Vooral Sasja en Joanne laten het publiek een beeld zien van hun belevingswereld. Het vraagt moed om kwetsbare onderwerpen, intieme beelden vorm te geven op de wijze waarop zij dat doen. De toonzetting is direct, de beelden eveneens. Toch komt de intimiteit van het thema tot zijn recht. Wat zeggen de diva’s ervan?

Foto van de week

Tijdens zijn wandel- en fietstochtjes door Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) altijd zijn -nu digitale- fotocamera bij zich. De camera gebruikt hij heel veel.Soms omdat hem iets bijzonders opvalt. Soms omdat hij op zoek gaat naar iets bijzonders. Soms om een Nieuwegeins evenementen te fotograferen (Jeugd Wielerronde, Sluizenloop etc). Soms laat hij zich verrassen door een plek die karakteristiek is. Soms ontdekt hij een plek die nét op dát moment mooi door de zon wordt beschenen. Soms laat hij zich verrassen, door de camera al wandelend, lukraak ergens op te richten en pas thuis te zien wát hij fotografeerde. Veel plezier met de rubriek ‘Foto van de Week’.

Inbeslagname vuurwerk

Donderdagavond omstreeks 23.20 uur hebben surveillerende agenten op de Noorderstraat drie jongens bekeurd voor het afsteken van vuurwerk.De jongens, van 13, 15 en 16 jaar oud en afkomstig uit Nieuwegein en Vianen, staken vuurpijlen en rotjes af en hadden een paar pakken bij zich. Het vuurwerk is in beslag genomen en de jongens zullen een Haltstraf moeten ondergaan.

Pepperspray en wapenstok

Vrijdagmorgen 30 december heeft de politie omstreeks 01.30 uur op de Dorpsstraat drie mannen aangehouden. Eerder die nacht kreeg de politie de melding dat een man die vermoedelijk onder invloed was van alcohol, in zijn auto wilde gaan rijden. De gewaarschuwde agenten keken naar de man uit, maar troffen hem niet aan. Tijdens het zoeken stuitten agenten op een tweetal dat midden op straat liep en niet aan de kant wilde gaan voor de auto. De 54-jarige man uit Wierden die op straat liep, deed alsof hij werd aangereden en de politieauto stopte. Op dat moment trok de man het portier open en gaf de agent een vuistslag in het gezicht.In korte tijd stonden er ongeveer 20 omstanders op straat die tegen vier agenten schreeuwden. Meerdere agenten kwamen ter plaatse om de situatie onder controle te brengen. Een aantal omstanders probeerde met geweld bij de zojuist aangehouden verdachte te komen. Een agent gebruikte pepperspray om geweld van een omstander af te wenden. Ook werd de wapenstok gebruikt. Uiteindelijk werden in totaal drie verdachten aangehouden voor het mishandelen van agenten; de 54-jarige en twee mannen van 29 afkomstig uit Wierden en Ouderkerk aan den IJssel. Hierna keerde de rust terug. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Nieuwegeiner krijgt 8 maanden cel voor oplichting

De Utrechtse rechtbank heeft de 48-jarige Nieuwegeiner W. L. veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf wegns oplichting van twee oudere mensen. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen van ruim 600 euro.De Nieuwegeiner deed zich voor als kunsthandelaar. Hij plaatste eind 2001 advertenties, waarin hij vroeg om antiek, schilderijen en andere waardevolle spullen voor veilingen. Dit met het doel zijn slachtoffers spullen afhandig te maken.

Karwei bijna zeker naar Laagraven in Nieuwegein

Het is vrijwel zeker dat de komst van een Karwei Bouwmarkt naar bedrijventerrein Laagraven doorgaat. De bestuursrechter heeft de bezwaren van concurrent Praxis deze week afgewezen.Praxis had een kort geding aangespannen omdat het vreest dat de bouwmarkten elkaar teveel gaan beconcurreren. In de directe nabijheid van de toekomstige Karwei liggen al drie bouwmarkten Praxis, Hornbach en Gamma. Volgens Karwei is sprake van gezonde concurrentie, de bouwmaarkt heeft het oog laten vallen op een leegstaand bedrijfsverzamelgebouw, en wil zo gauw mogelijk verbouwen.

Man met bijl bedreigt sneeuwbalgooiers

Donderdag 29 december werd een man aangehouden nadat hij een vrouw had bedreigd met een bijl. De vrouw was omstreeks 17.15 uur in een woning aan de Sikkelweide en haar twee zonen waren buiten. Een van hen gooide een sneeuw- of ijsbal tegen de ruit van de woning van een 46-jarige man. Dit was vermoedelijk de aanleiding voor de man om buiten te komen en de vrouw en haar zonen te bedreigen.De man had hierbij een bijl in zijn handen. De politie hield de man aan, verhoorde hem en maakte proces-verbaal op. De bijl is in beslag genomen.