Dit is echt een “Joepie-soepie”. Lekker gevuld , ietsje gebonden, verse en gezonde ingrediënten, net pittig genoeg om niet té heet, maar wel vol smaak te zijn en je staat er niet te lang voor in de keuken. Een soep die je bij verschillende gelegenheden kunt eten en als hoofdmaaltijd, voorafje of tussendoor.
Voor 3 à 4 personen:
1 bakje vegetarisch roerbakstukjes (Quorn, 175 g)
(zonnebloemolie)
1 zak Chinese groente (à 400 g)
1 tot 1 ½ liter heet water
2 à 3 groentebouillontabletten
1 eetlepel Roedjak Mix, scherp (kuipje 100g) *
ca. 5 mienestjes
1 eetlepel maïzena
½ glas witte wijn (droog)
handje champignons
ketjap, zoet of zout
peper en zout
* Soms zit er dierlijke bouillon in de Roedjak Mix. Kijk dus eerst op de ingrediëntensticker. Vervang de mix eventueel door Thai red curry (AH) of currypasta van Pataks (o.a. AH). Check ook hier eerst de ingrediënten.
Extra: flinke soeppan
Verhit een scheut olie in de soeppan en bak op niet te hoog vuur de roerbakstukjes bruin.
Schep ze in een schaaltje en bewaar ze tot gebruik.
Voeg nog wat olie toe en roerbak de Chinese groente op hoog vuur.
Giet 1 tot 1 ½ liter heet water bij de groente en breng dit aan de kook.
Voeg de bouillontabletten toe (eerst een beetje verkruimelen) en roer goed door.
Roer de Roedjak Mix door de bouillon.
Voeg de mienestjes toe, zet de kookpit op half en laat de mie gaar worden.
Los de maïzena op in de witte wijn en roer dit door de soep, zodat deze enigszins gaat binden.
Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes.
Voeg op het laatst de champignonplakjes en de roerbakstukjes toe aan de soep.
Laat nog even doorwarmen.
Is de soep te dik naar je zin giet er dan nog wat water en eventueel een scheutje witte wijn bij.
Maak op smaak met een scheutje ketjap (zoet of zout naar eigen smaak), misschien nog wat zout en eventueel nog een beetje peper.
Serveer deze Oosterse miesoep in grote wijde kommen of juist in kleine porseleinen Chinese bakjes.
Eet er Chinees gekruid brood bij (recept binnenkort in deze rubriek) en/of kroepoek. Cassave kroepoek voor de vegetariërs.
Ook lekker met Naanbrood (recept 22-07 in deze rubriek) en Vietnamese loempiaatjes.
Maar een eenvoudig sneetje witbrood, liefst geroosterd, is er ook heel erg lekker bij.
Vegetarisch voor-, hoofd of bijgerecht.
Tijd: minder dan 30 minuten.
Bron: variatie op een recept van mijn zus Linda.
Tip
In plaats van mie-nestjes kun je ook Chinese eiermie (Soubry, pak van 3 plakken) nemen. Voor dit recept heb je dan twee plakken nodig.
Ook een optie: Miehoen, ofwel rijstmie. De soep krijgt dan een totaal ander uiterlijk en andere bite.
Hoe meer mie je gebruikt, hoe gevulder de soep, je kunt hem dan zelfs traditioneel met stokjes eten. Het restje bouillon drink je gewoon uit het kommetje.
Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl