Fort Jutphaas, het eerste Fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Waar ligt het Fort Jutphaas?
Fort Jutphaas is een onderdeel de Hollandse Waterlinie, een van ‘s-werelds bekende water verdedigingswerken. Deze 85 kilometer lange linie bestaat uit ruim 50 verschillende forten. Samen zijn met elkaar verbonden door middel van bijna duizend waterbouwkundige en militaire objecten. Het Fort, dat wij als groep bezochten in het kader van het project Erfgoed voor het Oosterlicht College, staat in Jutphaas.

Wat is de geschiedenis van Het Fort Jutphaas?
Met ingang van 1 juli 1971 is de gemeente Jutphaas, waar het fort ligt, samengevoegd met het zuidelijk gelegen Vreeswijk. Vanaf dan heten de beide gemeenten Nieuwegein. Het Fort van Jutphaas is onder leiding van burgemeester Theodore gebouwd. Het is niet precies bekend, maar het gerucht gaat dat het is gebouwd in 1820. Wel is bekend dat in 1940 tot 1945 het fort door de Duitse bezetters in gebruik is genomen. De Duitse admiraal Donitz verbleef regelmatig in het Fort. Admiraal Donitz was een militair medewerker van Adolf Hitler. Er worden vaak bombardementen op het Fort uitgevoerd.

Tegenwoordig
Tegenwoordig zit wijnkooperij Trouvaille in Fort Jutphaas. Daar worden allerlei soorten wijn verkocht. Het fort is toegankelijk voor publiek en er zijn ook speciale bottelavonden. Alle wijnen die in de kelders van Fort Jutphaas liggen, zijn door de eigenaren ter plekke bij de wijnboeren geproefd en geselecteerd. Hierdoor blijft de kwaliteit van de wijn gegarandeerd. ‘Wat er nu leuk is aan het Fort is dat als je een rondleiding krijgt je aan verschillende dingen ziet dat het alleen gerenoveerd, maar niet verbouwd is. Je ziet dus nog de lekkages, de scheuren in de muren en de schimmel. Als je iets meer over het verleden van Fort Jutphaas wilt weten kan je een rondleiding aanvragen. Het adres is: Fort Jutphaas 3 in Nieuwegein. Telefoonnummer: 030-6031708

Jongeren in de wijk tonen interesse
Een aantal jongeren van het Oosterlicht College in Nieuwegein hebben een aantal weken gewerkt aan het project ‘Erfgoed.’ Tijdens dit project moesten leerlingen plekken bezoeken die historische waarden hadden. Het Fort Jutphaas was hier een van.

Sanaa, Lydia, Beyza en Wirakarn hebben Het Fort van Jutphaas gekozen. De leerlingen: ‘Het leek ons leuk om over een Fort in Nieuwegein een verslag te schrijven. Ook omdat we dan dingen over de oorlog te weten konden komen en wat er in het Fort gebeurd was tijdens de oorlog.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren