Je denkt misschien: “Crypto? Da’s voor mensen met veel geld of een obsessie voor koersgrafieken.” Toch zit je er waarschijnlijk dichter bovenop dan je denkt. Ook zonder een euro te investeren, kom je cryptocurrency steeds vaker tegen in je gewone leven. Dat gaat verder dan wat hippe apps of ingewikkelde wallets.
De grens tussen digitaal geld en het dagelijkse leven wordt vager. En nee, je hoeft geen techneut te zijn om ermee in aanraking te komen.
Casual games en crypto: meer dan een trend
Zit je wel eens te spelen op je mobiel of laptop? Grote kans dat je ongemerkt met crypto te maken hebt. Steeds meer casual games hebben tegenwoordig immers kleine beloningen in crypto. Niet altijd grote bedragen, maar genoeg om je nieuwsgierig te maken.
Zeker in het segment van online kansspelen zie je een verschuiving. Denk aan de top casino’s die crypto stortingen accepteren. Dat begon ooit met een paar nicheplatforms, maar inmiddels doen vrijwel alle gevestigde namen mee.
De snelheid van crypto-transacties en de lage kosten maken het zeer aantrekkelijk, bovenop de veiligheid van blockchain. En sommige platformen geven zelfs bonussen als je met Bitcoin of Ethereum betaalt.
Wat opvalt: steeds meer spelers kiezen voor crypto, ook al investeren ze er verder niet in. Gewoon omdat het handig is. Geen bankgedoe, geen tussenpersonen. En je blijft anoniem, wat voor sommigen een extra pluspunt is – zeker als je kijkt naar het huidige tijdperk waarin je data echt niet veilig is.
Gaming, maar dan anders
Buiten de gokwereld zie je ook in traditionele games crypto-elementen opduiken. Geen wilde en zeer profijtige NFT-hypes meer zoals in 2022, maar wel subtiele integraties. In sommige spellen verdien je tokens door prestaties, en die kun je gebruiken om skins te kopen, of zelfs in andere games in te zetten.
Grote namen als Ubisoft en Epic Games experimenteren met die vorm van interoperabiliteit. Het klinkt technisch, maar wat jij ervan merkt? Je voortgang in het ene spel telt ineens ook ergens anders mee. En dat alles wordt mogelijk gemaakt via blockchain-technologie.
Apps die ongemerkt crypto gebruiken
Neem daarnaast betaalapps. In 2025 zie je dat apps als Revolut en BitPay crypto gewoon naast je euro’s aanbieden. Geen moeilijke codes of gedoe met ‘cryptomining’. Je betaalt gewoon je koffie met een app, en achter de schermen wordt dat indien gewenst omgezet naar crypto.
Sommige apps gebruiken blockchain ook voor loyaliteitsprogramma’s. Spaar je punten? Die worden soms uitgegeven als tokens op een blockchain. Jij ziet het niet eens, maar onder de motorkap werkt het wel zo. Het gaat niet meer alleen om geld verdienen met crypto, maar om het gebruiksgemak.
En ja, zelfs OV-bedrijven in Azië testen al met NFT’s als vervoersbewijs. Of dat hier binnenkort ook zo is? Wie weet. Maar de techniek sluipt overal tussendoor.
Webshops en crypto-checkouts
In de e-commerce zie je inmiddels duizenden webshops die cryptobetalingen accepteren. Vaak niet als enige optie, maar gewoon erbij, net als Klarna of PayPal. iDEAL blijft veruit de populairste optie in Nederland, maar steeds meer mensen rekenen kleine aankopen af met stablecoins zoals USDT of EURC. Die zijn gekoppeld aan de waarde van de euro of dollar, dus je hebt geen last van koersfluctuaties.
Voor de verkopers is dat aantrekkelijk omdat transacties niet teruggedraaid kunnen worden, zoals bij creditcards soms gebeurt. En voor jou als koper? Het is sneller, en soms krijg je nog korting ook.
Ontdek meer van De Digitale Stad Nieuwegein
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.