Wagyu vlees: de exclusieve delicatesse

Je hebt er vast wel eens van gehoord: Wagyu vlees. Dit exclusieve vlees wordt geroemd om zijn malse structuur en intense smaak. Maar wat maakt Wagyu vlees zo bijzonder? En waarom is het zo duur? In dit artikel leggen we het allemaal voor je uit.

De geschiedenis van Wagyu vlees
Wagyu vlees komt oorspronkelijk uit Japan, waar het al eeuwenlang wordt geproduceerd. Het woord ‘Wagyu’ betekent letterlijk ‘Japans rundvlees’. De runderen worden al vanaf jonge leeftijd met veel zorg en aandacht verzorgd en gevoed, waardoor het vlees een unieke smaak en textuur krijgt.

De exclusiviteit van Wagyu vlees
Wagyu vlees is zo exclusief vanwege de manier waarop het wordt geproduceerd. De runderen worden in Japan onder strikte regels gefokt en opgevoed. Zo krijgen ze bijvoorbeeld dagelijks bier te drinken en worden ze gemasseerd om hun spieren soepel te houden. Daarnaast worden de runderen langzaam opgevoed en krijgen ze een speciaal dieet voorgeschoteld. Dit alles zorgt voor een zeer mals en smaakvol stuk vlees.

Het vetgehalte van Wagyu beef
Een ander kenmerk van Wagyu beef is het hoge vetgehalte. Dit vet, ook wel ‘intramusculair vet’ genoemd, zit tussen de spiervezels en zorgt voor de malsheid van het vlees. Bij Wagyu runderen is het intramusculaire vetgehalte veel hoger dan bij gewone runderen. Dit zorgt voor een unieke smaakbeleving, maar maakt het vlees ook duurder.

Het bereiden van Wagyu vlees
Wagyu vlees is niet alleen exclusief, maar ook kwetsbaar. Het vlees is namelijk zo mals dat het snel kan overgaan in doorbakken. Daarom is het belangrijk om het vlees op de juiste manier te bereiden. Dit kan bijvoorbeeld door het vlees kort te grillen of te bakken in een pan. Zo blijft het vlees lekker mals en sappig.

Waar kun je Wagyu vlees kopen?
Wagyu vlees is niet overal te koop. In Nederland zijn er een aantal speciaalzaken en restaurants die het vlees aanbieden. Vaak is het wel prijzig, omdat de productie van Wagyu vlees veel tijd en geld kost. Een biefstukje van Wagyu vlees kan al snel enkele tientallen euro’s kosten. Maar er is ook een andere manier om dit overheerlijke beef te kopen.

Online Wagyu-vlees kopen
Als je op zoek bent naar Wagyu vlees, hoef je niet per se de deur uit. Tegenwoordig kun je ook online Wagyu vlees bestellen bij verschillende slagerijen, waaronder Valkslagerij. Via de website kun je eenvoudig het gewenste stuk vlees selecteren en bestellen. Het vlees wordt vervolgens gekoeld en vacuüm verpakt bij je thuisbezorgd. Zo kun je thuis genieten van de exclusieve smaak en textuur van Wagyu vlees, zonder de deur uit te hoeven.