Valentijnsharten

Snel nog even iets lekkers voor Valentijnsdag maken maar geen tijd meer om boodschappen te doen? Deze bladerdeegharten zijn een uitkomst. Gemaakt met ingrediënten die je meestal wel in huis hebt en zo niet, dan zijn de meeste makkelijk te vervangen door alternatieven. Resultaat is een heerlijk en romantisch hapje voor toe of bij koffie of thee.
Serveer je het liever bij een drankje? Kijk dan voor hartige ingrediënten bij Tips.

Voor 2 personen:
2 plakjes diepvries bladerdeeg
2 kleine appels
½ dl water
1 eetlepel suiker
mespuntje kaneel
mespuntje gemberpoeder
mespuntje kardemom
piepklein snufje peper
1 eetlepel maïzena
scheutje appelsap
rode jam
beetje vanillesuiker

Extra: pannetje; evt. een kartonnen malletje in hartvorm dat precies op een deegplakje past; uitsteekvormpje “Hartje”; bakpapier of bakvel; leuke bordjes

Laat het bladerdeeg op een broodplank ontdooien.
Schil de appels, snij de klokhuizen eruit en snij de appels in blokjes van ca. 1 cm.
Doe de appelblokjes met het water in een pannetje en breng aan de kook.
Draai de pit laag en laat in 5 minuten zachtjes gaar worden.
Roer de maïzena door een scheutje appelsap, giet dit in de pan, roer goed door en laat de appelblokjes met het vocht binden.
Haal de pan van het vuur, roer suiker en specerijen erdoor en laat tot gebruik staan.
Verwarm de oven naar 200ºC en leg bakpapier of een bakvel op een bakplaat.
Snij met een mesje uit de losse hand een hart uit de bladerdeegplakjes, of snij langs een mal.
Het hart moet precies langs de randen van het bladerdeeg passen.
Leg de deegharten op de bakplaat.
Steek met het kleine hartvormpje een paar hartjes uit de deegresten.
Kneed de rest van het deeg samen en maak er een dun rolletje van dat je halveert.
Smeer nu eerst een lepel rode jam uit over de grote deegharten en laat de deegranden vrij.
Schep een flinke lepel van het appelblokjesmengsel op de jam en verdeel over het deeghart.
Strooi een klein beetje vanillesuiker over het appelmengsel.
Vorm een hartje van de reepjes deeg en leg dit samen met de uitgestoken hartjes op de grote deegharten.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de harten in ca. 20 minuten gaar en goudbruin worden.
Snij of breek eventueel uitgelopen en zwart geworden jamresten weg.
Serveer de appelharten warm op gezellige bordjes met eventueel slagroom of poedersuiker.

Gebak of hapje.
Tijd ca. 30 minuten.
Bron: eigen recept.

Tips
>Geen bladerdeeg in huis? Neem twee boterhammen zonder korst en besprenkel ze op de bakplaat met melk, suiker en kaneel.
>Geen appels? Een goed uitgelekt blikje ananasstukjes (evt. kleiner gesneden) kan ook.
>Geen gemberpoeder en kardemom? Alleen kaneel kan evt. ook.
>Appelsap kan vervangen worden door een scheutje witte wijn of gewoon water.
>Rode jam kan vervangen worden door appelstroop of zelfs door chocopasta (voor een totaal ander effect).
>Vanillesuiker hoeft niet persé en kan vervangen worden door wat druppels citroensap.

>Voor hartige bladerdeegharten vervang je de jam door kant en klare (pittige)tomatensaus uit een potje en bestrooit dit met heel klein gesneden champignons, evt. wat reepjes Mozarella en geraspte kaas en wat oregano of Italiaanse keukenkruiden. Ook 20 minuten in de oven op 200ºC.

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren