Uitgaan of toch thuisblijven

Er is tegenwoordig zoveel te doen op tv en internet dat je zou vergeten je huis uit te gaan. Jammer, want op veel plaatsen ben je welkom. Zo organiseerde de gemeenteraad naar aanleiding van aanhoudende klachten dat er niets te doen is voor jongeren een ontmoeting met jongeren over uitgaan in Nieuwegein.
Het werd een teleurstellende sessie, want op 6 april kwamen er geen jongeren opdagen. Hoe is dit debacle (een ‘nontmoeting’) zo gekomen en wat leert het ons? Is het een leermoment? In elk geval heeft de gemeenteraad niet begrepen dat veel communicatie tegenwoordig via internet loopt, vooral omdat je dan je huis niet uit hoeft. En een zekere afstand en anonimiteit bevorderen de communicatie juist. Bovendien heb je meer grip op het verloop en sta jij altijd in het middelpunt. Ik vraag mij ook af of de raad met eventuele uitkomsten iets kon of wilde beginnen. Want geld steken in uitgaan kan en wil de gemeente niet en de gemeente kan ook geen ruimte claimen.
Ik heb de indruk dat Nieuwegeiners al een uit(gaans)weg hebben gevonden en uitwijken naar IJsselstein, Bunnik en Utrecht. Ondanks de nontmoeting is er enorm veel interactie tussen bestuur en burgers, maar dat loopt dus niet meer via politici, maar via de gemeente en via belangen-organisaties.
De conclusie van de voorzitter op 6 april ("er is geen interesse") klopt dus niet; politici in Nieuwegein bereiken het publiek niet meer. Hoe is dat zo gekomen en waarom hebben ze dat – ondanks 6 april – niet in de gaten?
Twee recente persuitingen van de gemeente geven inzicht. Hoewel het sympathiek overkomt dat wethouders zich met de nogniet-burgemeester laten fotograferen is het formeel onjuist (want hij is nog niet benoemd).
Hoewel de nogniet-burgemeester ook voorzitter van de gemeenteraad wordt, is dat gezelschap kennelijk niet belangrijk genoeg om mee op de foto te gaan.
Ook een recent persbericht over de nieuwe economische visie negeert de gemeenteraad nadrukkelijk. Nog voordat de gemeenteraad er van kennis heeft genomen wordt al gesteld dat het hele bedrijfsleven het ermee eens is. Deze waardering is zelfs zo groot dat er een nieuwe economische adviesraad komt. Hiermee wordt de rol van de gemeenteraad verder uitgehold. Het is allemaal goed bedoeld, maar niemand heeft de raad nog nodig.
Ook vermoed ik dat de economische visie een een-tweetje is tussen enkele voorzitters en wethouder/ambtenaren, waarbij kiezers en gemeenteraad mogen toekijken.

De gemeenteraad heeft zich in de loop der tijd zo buiten het speelveld laten zetten door overijverige communicatie-ambtenaren, door een dichtgetimmerd collegeprogramma (of zoiets) en door eigen luiheid.
En hoe los je dat nou op? Nou, met meer polls, meer debat via internet en meer issues die aanspreken. En wat minder zelfgenoegzaamheid, dus af en toe iets afstemmen en inhoudelijk discussieren aub.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren