Stichting Robijn krijgt financiën op orde

De raad van toezicht van Stichting Robijn, de koepelorganisatie van veertien openbare scholen in Nieuwegein en IJsselstein is begin mei dit jaar afgetreden. Dit nadat alle schooldirecteuren het vertrouwen in de raad van toezicht hadden opgezegd. De finan­ciële situatie was onzeker maar inmiddels heeft Robijn de tekorten weten weg te werken en bevindt de stichting zich in rustiger vaarwater. In 2014 leed Robijn een verlies van bijna 1 miljoen euro euro, waar een half miljoen euro was begroot.

In Nieuwegein vallen de volgende scholen onder het bestuur: De Krullevaar, de Toonladder, de Meander, Ziezo, de Schakel, Uniq, de Zuiderkroon en de Veldrakker. De andere zes scholen staan in IJsselstein. In totaal zitten ruim 2500 leerlingen op de Robijn scholen.

Volgens het Nieuwegeinse college, dat samen met IJsselstein voorlopig de taken van de Raad van Toezicht heeft overgenomen, boekt Robijn inmiddels weer een bescheiden plusje. Vooral het toezicht op de personeelskosten is nu beter.

Inmiddels is Goos Minderman, hoogleraar Public Governance aan de Vrije Universiteit als ‘kwartiermaker’ aan de slag binnen de stichting Robijn. Hij is begonnen met het werven van nieuwe toezichtsleden. In november moet er weer een Raad van Toezicht zijn.

Het CDA en de VVD in Nieuwegein hebben onlangs vragen gesteld over de situatie bij Robijn. Ze vragen of er nog meer ‘lijken in de kast van het openbaar basisonderwijs’ zitten, en welk effect de situatie bij Robijn heeft op het onderwijs zelf.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren