Spannend debat over de relatie tussen overheid en religies

De bouw van het nieuwe Stadshuis in Nieuwegein is van start gegaan. Op de begane grond, vlakbij de ingang, zal een Stiltecentrum, door ambtenaren ‘Stille Ruimte’ genoemd, worden ingericht. Het idee ervoor werd ooit gelanceerd door voormalig wethouder de Bruijn bij de heropening van de Dorpskerk. Een Stiltecentrum te midden van alle drukte van de binnenstad maakt het mogelijk even tot rust te komen en biedt tegenwicht aan de drukte van de stad (mensenmassa’s, winkels, kantoren). Maar hoe kan zo’n plek worden ingevuld ?

De Raad van Kerken, die er intensief bij betrokken is, heeft voorgesteld in de aankleding symbolen te verwerken van de grote godsdiensten (Christendom, Islam, Jodendom, Boeddhisme en Hindoeïsme). ‘We zijn het er over eens dat het geen exclusieve kapel, tempel of zoiets moet worden. Want de ruimte wil álle burgers en bezoekers uitnodigen tot bezinning en introspectie. De verwijzing naar de religies heeft tot doel de ruimte tot een spirituele ruimte te maken. Het zijn de grote godsdiensten en het humanisme die mensen handvatten aanreiken om tot geestelijke verdieping te komen, ook in de 21e eeuw’, aldus de Raad van Kerken.

Door de gemeente wordt ingezet op een ‘religie-neutrale’ ruimte zonder verwijzing naar concrete levensbeschouwingen. Men beroept zich hierbij op de scheiding van kerk en staat. In een publiek debat op 13 mei in de bibliotheek aan de Zadelstede zullen drie sprekers vanuit verschillende invalshoeken hun mening geven. Het debat begint om 20.00 uur en is vrij toegankelijk.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren