Laksheid overheden zadelt burgers op met hoge lasten

Veel gemeenten vragen om de prijs van stadswarmte los te trekken van de gasprijs. Begin deze week hebben de 44 grootste gemeenten gezamenlijk hun onvrede geuit tegen de absurde verhoging van de warmtetarieven die de Stadsverwarmers, zoals Eneco in onze regio, begin dit jaar hebben vastgesteld.

Voor de inwoners van Nieuwegein is dit tarief met maar liefst 77% omhoog gegaan. De verwachting is dat veel huishoudens in de problemen gaan komen ondanks de kleine tegemoetkoming van het Rijk. De gebruikers van stadsverwarming voelen zich gestraft terwijl zij, door gebruik te maken van de stadsverwarming, duurzaam bezig zijn. En de tegemoetkoming zal een ‘sigaar uit eigen doos zijn’ want deze zal betaald worden met belastinggeld die de inwoners zelf moeten ophoesten.

Ook de gemeente Nieuwegein laat weten zich te scharen achter het verzoek van de 44 grootste gemeenten aan minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) om de tarieven van stadswarmte los te koppelen van de gasprijs. Dat is al jaren een wens van Kamerleden, maar het aanpassen van de Warmtewet blijkt nog niet te zijn geregeld.

Stadswarmte komt vrij als restproductie in een elektriciteitscentrale of bij een afvalverwerker in de omgeving. Volgens een medewerker van Eneco die onze redactie heeft gesproken wordt, voor het leveren van de stadswarmte in Nieuwegein, maar 10% gas gebruikt. De rest van de warmte wordt verkregen met Biomassa 25% en elektra 65%.

Naar schatting krijgen ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens hun warmte via een warmtenet, 15.000 daarvan zitten in Nieuwegein. ‘Jan met de Pet’ uit Nieuwegein uitte zijn ongenoegen al eerder in zijn column.

De gasprijzen zijn deze winter flink gestegen doordat er meer vraag is dan aanbod. De gasvoorraden zijn ook kleiner. Doordat de prijs van stadswarmte is gekoppeld aan die van gas, zijn ook huishoudens die geen gas verbruiken soms tientallen euro’s per maand extra kwijt.

Huishoudens die stadswarmte gebruiken, kunnen niet zelf hun eigen energieleverancier kiezen. Daarom bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de maximale tarieven. Dat gebeurt dus op basis van de sterk gestegen gasprijs. Het zijn de gemeenten die besluiten om wijken over te laten stappen op stadsverwarming. Dat kan zijn omdat ze willen kiezen voor duurzame energie.

Toenmalig demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) had in oktober begrip voor de frustratie van de Kamer over de gekoppelde stadswarmte- en gasprijzen. Ze schoof de zaak desondanks door naar het nieuwe kabinet. De kwestie moet nu worden geregeld in een volgende Warmtewet. Daarvoor moet de minister nog verdere afspraken maken met gemeenten. Tot dan moeten de inwoners en gebruikers van de stadsverwarming het doen met de aburde verhoging die doorgevoerd is door de stadsverwarmers.

Eén gedachte over “Laksheid overheden zadelt burgers op met hoge lasten

  1. Bij de keuze voor stadsverwarming in Nieuwegein leek dat een duurzame keuze, afvalwater van de elektriciteitscentrale van de PUEM. Maar helaas de centrale maakt geen elektriciteit meer, alleen warmte d.m.v. 65% gas en 35% volgens de jaarrekening van Eneco. Als monopolist was het destijds logisch de prijs van stadsverwarming te koppelen aan de gasprijs. Een gemiddelde eengezinswoning zou hetzelfde kwijt zijn met stadsverwarming of gasverwarming.

    Nu gas een stuk duurder is geworden geldt dus in Nieuwegein dat het verwarmen voor de stadsverwarming meer kost, immers een deel wordt door gas verwarmd. Maximaal mag Eneco de prijs met 67% verhogen en dat is een fix bedrag. Vooral omdat mijn jarenlange ervaring met stadsverwarming laat zien dat ik meer kwijt ben dan mensen met ee n gasgestookte cv installatie, ook al zou dat in theorie hetzelfde moeten zijn.

    De gemeente en Eneco willen de stadsverwarming verduurzamen en men denkt aan aardwarmte. Dat zou ideaal zijn, want dat is niet onderhevig aan prijsschommelingen. Maar of het echt veilig te realiseren is, zonder gevaar voor het grondwater is nog de vraag en waar men moet pompen ook. Dus voorlopig zullen we nog wel vastzitten aan de verhoogde prijzen.
    Buurten die nog een gasverwarming hebben en overstappen naar een warmtenet zullen goed op de prijs moeten letten, want alles moet nog aangelegd worden.

    Ons huidige warmtenet levert een hoge temperatuur aan, door de nodige isolatie is dat duur. Maar men kan voor het verwarmen alleen ook een lage temperatuur aanleveren, dat is goedkoper. Warm water moet dan op een andere manier geproduceerd worden, b.v. een elektrische boiler. Met zonnepanelen en een zonneboiler is dat goedkoper.

    Er is dus nog heel wat te beslissen voordat we van het gas af zijn en helaas de hoge prijzen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren