Heden gratis bier!

De lokkertjes van de marketing jongens zijn bekend. Gratis punten op een pak koffie, waarmee je na 16 jaar knippen en bewaren een blikje om punten in te bewaren kunt bemachtigen. Bonnetjes bij de yoghurt voor een “gratis” sauna-bezoek; als je tenminste 540 liter kunt verstouwen. Een krat bier voor 5 euro om je de supermarkt in te lokken om je die overige 100 euro ook uit de zak te kloppen.
Ook hier weer geen gratis bier. Wel probeer ik u voor het goede doel deze column n te lokken. Want wat is het geval?

Politieke partijen in Nederland zijn democratisch georganiseerde verenigingen (behalve die ene die maar één lid verdraagt), die het politieke bedrijf uitoefenen. De vertegenwoordigers in bijvoorbeeld gemeenteraden en Tweede Kamer komen uit die vereniging. De leden zorgen ook voor de lokale activiteiten: de vereniging moet gewoon draaiend worden gehouden zoals iedere sportclub of buurtvereniging, met een bestuur, met penningmeester en voorzitter en al. Er worden activiteiten georganiseerd en in verkiezingstijd moet er nog een schepje bovenop met campagne acties in de wijken en in de winkelcentra.

Als er landelijke verkiezingen zijn moet er nog een extra schep bovenop. Er zijn geen geheime kelders in Den Haag of Amsterdam waar extra campagne-troepen in leven worden gehouden die het land in worden gestuurd zodra ze nodig zijn. Die gezellige canvas-actie met Diederik voorop in Emmen wordt dus ook gewoon bemensd door leden uit Emmen, bestuurders uit Assen en gemeenteraadsleden uit Nieuwegein. Naast hun “gewone” politieke activiteit, naast hun dagelijkse baantje. Datzelfde geldt voor de debat-avond met andere lijsttrekkers in Eindhoven of die met jonge kandidaat Kamerleden in Nieuwegein. Of de kick off in hartje Utrecht met Hans Spekman of de markttocht over de Albert Cuyp met Lodewijk Asscher in Amsterdam.

Daarom hebben we goed bemensde politieke verenigingen nodig. Maar dat valt in Nederland, waar het niet zo de cultuur is uit te komen voor waar je politiek staat en lid te worden van een politieke partij, niet mee. Veel mensen zullen niet eens weten dat je lid kunt worden. En dat dat al kan vanaf 2 euro per maand aan contributie.

En als je dan lid wordt? Dan hoef je niet ieder weekend met Diederik op pad, of honderden folders te bezorgen. Het leuke van zo’n lidmaatschap is dat je allerlei informatie vanuit de partij beschikbaar krijgt. Van het landelijk maandelijks tijdschrift Rood en de lokale Nieuwsbrief, tot uitnodigingen voor avonden over politiek of allerhande cursussen en trainingen. Daarnaast krijg je invloed. Op de landelijke en lokale bijeenkomsten telt je stem mee. Bij het bepalen van de koers van de gemeenteraadsfractie en bij het vaststellen van de verkiezingsporgramma’s.
En als je alleen maar een beetje wilt betalen en af en toe een tijdschrift inkijkt is het ook goed. Politieke partijen hebben draagvlak van leden (en het beetje geld) hard nodig.

De PvdA in Nieuwegein heeft 200 leden. Daarmee zijn we geen kleine partij. Maar als je bedenkt dat maar 10% van de leden doorgaans actief is, is het draagvlak smalletjes. Nu we bij de laatste verkiezingen 9.000 stemmers in Nieuwegein hadden zou ik hopen dat daarvan een aantal lid wil worden. Het hoeft niet direct 10% te zijn, maar als om te beginnen nu eens 1% van de stemmers nieuw lid zou willen worden. Dan konden we al aardig groeien richting 300 leden. Ik nodig u graag uit: http://tinyurl.com/7xrntjt

Gratis bier is er dus toch weer niet bij, helaas. Een etentje voor het 250e lid van de PvdA Nieuwegein en zijn eventuele aanbrenger neem ik wél voor mijn rekening.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren