Goede voornemens

Dit is een hele serieuze column. Uit onderzoek is gebleken dat 80 % van de Nederlanders goede voornemens maakt. Ik vind dat heel positief, omdat het betekent dat mensen niet maar zo aan een nieuw jaar beginnen. Mensen zouden bijvoorbeeld ook heel makkelijk kunnen denken dat zo’n jaar toch wel gewoon begint, omdat de tijd nu eenmaal voortschrijdt zonder dat ze daar invloed op hebben en dat het dus ook helemaal geen zin heeft om je ineens op 1 januari anders te gaan gedragen. Maar zo zijn wij dus niet. Voordat het nieuwe jaar aan ons begint, barsten wij van de goede voornemens.

Uit onderzoek is ook gebleken dat 20 % van de mensen niet aan goede voornemens doet en dat 0 % (!) slechte voornemens heeft. Ik vind dat heel positief, omdat het betekent dat mensen in Nederland het allemaal heel goed voor hebben met zichzelf en met anderen.

Uit onderzoek is verder gebleken, dat ‘afvallen’ al jaren de top 5 van goede voornemens aanvoert. Ik vind dat heel positief, omdat het betekent dat mannen én vrouwen serieus willen werken aan hun uiterlijk en aan hun gezondheid. Bovendien is het een voornemen, waar je jarenlang plezier van hebt. Het deugt, de hele familie is er blij mee, jij zelf ook, tot het aan komt op minder eten of nóg erger meer bewegen in combinatie met minder eten. En daarom zeg ik: zet het uit je hoofd. Afvallen is een kansloze missie. Je hoeft maar om je heen te kijken en je weet genoeg. Een goed alternatief voor ‘afvallen’ is het voornemen om eenmaal daags ontbloot voor een manshoge spiegel te gaan staan, zonder tegenlicht en in aanwezigheid van iemand op wie u een leuke indruk wilt maken.

Uit onderzoek is gebleken dat ‘me minder druk maken’ zowel bij mannen als bij vrouwen op de tweede plaats staat in de top 5, vooral bij gezinnen met kinderen. Ik vind dat heel positief, omdat het betekent dat mensen kennelijk heel goed weten dat stress fnuikend is voor de gezondheid. Ik vind het trouwens wel een verwarrend voornemen, ‘me minder druk maken’: wáár doe je dat dan, doe je dat thuis, op het werk, in de vrije natuur en op welke tijdstippen doe je dat en als je met zijn tweeën een gezin runt en de een gaat zich ‘minder druk maken’, dan krijgt de ander het toch vanzelf veel drukker?

‘Zuiniger leven’, vorig jaar op 4, is met stip opgerukt naar plaats 3. Daardoor is ‘meer sporten/bewegen’ gezakt naar plek 4. Op 5 staat net als vorig jaar ‘beter voor mezelf opkomen’, wat tamelijk bedenkelijk is gezien de aard van het voornemen.

Toevallig doe ik zelf al jaren een dubbelblind onderzoek naar de slagingskans van goede voornemens. Ik heb me voorgenomen om de resultaten van mijn onderzoek pas in 2016 te publiceren. Tegen die tijd is de hype over fraude in de wetenschap waarschijnlijk wel wat weggezakt. Ik kan u verzekeren dat de uitkomsten tamelijk spectaculair zijn en één aanbeveling wil ik u nu alvast graag meegeven. Begin er niet aan.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren