Katern

Geinig dagboek 19

Soms zou ik de titel van mijn dagboek willen veranderen, omdat zich allerlei verdrietige gebeurtenissen hebben voorgedaan. In dit weekeinde is dat weer eens van toepassing omdat twee dierbare voetbalvrienden zijn overleden. Het gaat om Jan Groenendijk, voormalig eerste elftalspeler van Geinoord. De andere sportvriend was Ton Oostrom, teamgenoot van mij in de periode dat ik in het eerste elftal van SVL in Langbroek voetbalde.

Het bericht dat Jan Groenendijk zondagmorgen overleed, kwam voor zijn intimi niet onverwacht. Hij was al enkele maanden ernstig ziek en de afgelopen week werd de situatie rond zijn fysieke gesteldheid steeds alarmerender. Zelf heb ik Jan nog zien spelen in de hoogtijdagen van Geinoord (half jaren zestig) met zijn broer Jaap, Sander Lenten, Gert de Wolf, Jaap Clements, doelman Henk van Zenderen, Joop Corsten, Peter van Rooijen, Cor Doeland, Hein de Bruijn en Hennie van der Hijden.

Geinoord speelde in de hoogtijdagen van Jan Groenendijk tegen topclubs in het zaterdagvoetbal als VVOG, Spakenburg, DOVO en IJsselmeervogels. Bij de kampioenswedstrijd tegen Altius in maart 1968 stonden liefst 2000 toeschouwers langs de lijn. Uiteraard bleef het talent van goaltjesdief Jan niet onopgemerkt bij de scouts en werd hij benaderd door Elinkwijk om in het betaald voetbal te gaan spelen.

In die periode werkte ik als sportjournalist bij dagblad Het Centrum, in 1970 overgenomen door het Utrechts Nieuwsblad. In die functie mocht ik een verslag maken van de openingswedstrijd in het seizoen 1970-1971 tussen Feyenoord en FC Utrecht waarin debutant Groenendijk de openingstreffer maakte. Jan maakte handig gebruik van een misverstand tussen Theo Laseroms en Rinus Israel en schoof de bal koelbloedig achter doelman Eddie Treytel. Wat een sensatie.

Het zou meteen zijn laatste actie zijn want even later werd hij door bovengenoemd tweetal hard aangepakt en moest geblesseerd het veld verlaten. Jan had meteen kennis gemaakt met de harde wetten van het betaald voetbal. Toch zou hij in dat seizoen tot liefst 18 goals komen en werd de eerste topscorer in de geschiedenis van FC Utrecht, welke club hij tot kort geleden nog trouw bij de thuiswedstrijden bezocht.

De loopbaan van Jan werd vervolgd via Go Ahead Eagles (13 goals in 52 wedstrijden) , FC Wageningen (12 goals in 30 duels) om bij amateurclub GVVV in Veenendal een sluitstuk te krijgen. Een mooie loopbaan voor een ex-Geinoorder die ik in mijn journalistieke loopbaan altijd met veel interesse ben blijven volgen.

Naast deze droeve berichten nog even de mededeling dat vrijwel alle duels vanwege de hevige regen op Parkhout werden afgelast. Ons bestuurslid Gerard van Vliet had nog wel de eer om een ‘risicowedstrijd’ te fluiten tussen de F-teams van Geinoord en Vreeswijk. In de jeugd van Jan Groenendijk bestonden er nog geen F-teams, destijds werd pas op latere leeftijd aan voetbal begonnen. Waarschijnlijk zal aan het begin van FC Utrecht – FC Groningen op 23 februari om 12.30 uur een minuut stilte in Galgenwaard worden gehouden ter nagedachtenis aan clubicoon Jan Groenendijk. De begrafenis zal zich komende week in intieme familiekring voltrekken.


Ontdek meer van De Digitale Stad Nieuwegein

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk


Mobiele versie afsluiten