EK 1988

Dinsdag 25 juni was het 25 jaar geleden dat ‘we’ Europees kampioen voetbal werden. Daarom ben ik een beetje sneu. Het zit erop voor de volgende 26 jaar. Want zelfs als Nederland volgend jaar wereldkampioen voetbal wordt in Brazilië, dan duurt het nog tot 2039 voor we weer re-live met alle toeters en bellen naar de jubileum finale kunnen kijken.

Maar wat heb ik de afgelopen weken genoten! De kranten stonden er bol van. Ook gelezen hoe BNers terugkijken op toen? Zelf wil ik altijd heel graag weten wat BNers ergens van vinden. Nou, daar komt het.

Doekle Terpstra (toen 33) had net een kleuren TV en op 26 juni heeft hij nog langs de A2 naar de bus gezwaaid. Albert Verlinde (toen 27) herinnert zich alleen de vreselijk lelijke shirtjes van Oranje en Halina Reijn (toen 12) is nu (37) nog steeds verliefd op Marco van Basten. Hans Wiegel keek niet, want die ‘laat het Nederlands elftal links liggen, of eigenlijk meer rechts’ en Catherine Keyl (toen 41) dacht – vanwege het lawaai buiten – dat de oorlog was uitgebroken.

Graag voeg ik hier een bescheiden herinnering van een NSOBNer (Nog Steeds Onbekende Nederlander) aan toe. Ik weet nog heel goed, dat ik een groot deel van de finale van de zenuwen met de vingers in de oren in de achtertuin heb gestaan in een Groningse vinexwijk (in die tijd kwamen er nog geen drones over met de tussenstand).

Natuurlijk heb ik ook alle vier de uitzendingen van Studio Sport gezien, waarin Jan van Halst met behulp van hedendaagse technologie de wedstrijdbeelden van toen opnieuw analyseerde. Dat vond ik echt verbijsterend, want toen bleek ineens dat Adri van Tiggelen heel goed kon doordekken, terwijl dat woord destijds niet eens bestond en dat Berry van Aerle – als hij nu had gevoetbald – net zo goed was geweest als de wereldwijd bejubelde Daniel Veste van FC Barcelona. En dat Rijkaard verreweg de beste Nederlander van het toernooi was, maar dat iedereen denkt dat dat van Basten was, vanwege die goal in de finale, terwijl ik als NSOBNer denk, dat het gewoon een uit de hand gelopen voorzet was, en dat van Basten dat zelf ook wel weet, maar dat uit ijdelheid tot nu toe heeft verzwegen.

Misschien dat van Halst (die ik als analysator heel hoog heb zitten) met de huidige technologische mogelijkheden ook eens een nieuw licht kan werpen op de verdrijving van Adam en Eva uit het paradijs.

Helaas ben ik niet uitgenodigd voor de ‘terug naar de finale van ‘88’ evenement’, dat de KNVB samen met radiostation 538 en Heineken organiseerde voor mensen, die destijds de finale niet gezien hadden. Ik heb nog wel een briefje gestuurd, dat ik minstens de helft had gemist omdat ik met mijn vingers in de oren in de tuin stond, maar dat telde niet. Ik kwam er niet in.
Het schijnt fantastisch geweest te zijn. Iedereen, echt iedereen was in het oranje, en het was waanzinnig spannend, omdat niemand wist of ze ook in de herhaling wel zouden winnen.

Ik zit met een kater. Louis van Gaal heeft al gezegd, dat we in 2014 niet gaan winnen, want dat er zeker 8 (!) ploegen meer kans hebben dan wij en Jan van Halst denkt wij in een eindtoernooi kansloos zijn vanwege onze conditionele achterstand.

Mart Smeets, Kees Jansma en ik, we gaan het niet halen, 2039.

Freek de Jonge trouwens ook niet, maar dat geeft niet, want die liet als BNer in 2013 al optekenen: ‘Ik heb geen bijzondere herinneringen aan 1988 die het volk zou moeten weten.’

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren