Eikenprocessierups wordt opgezogen

Vorige week heeft de gemeente verschillende bomen gemarkeerd waarin nesten van de eikenprocessierups aangetroffen zijn. De markering bestaat uit een opvallend rood/wit lint met de tekst ‘Pas op processierups’. Een gespecialiseerd bedrijf is gestart met het opzuigen van de rupsen. Er zijn plekken met nesten waar de machine niet goed bij kan komen. Deze nesten blijven dan ook nog even zitten en worden in de laatste ronde alsnog opgezogen door een kleine machine.
De afdeling Beheer heeft ongeveer 2500 zomereiken gecontroleerd en daarin 350 nesten gevonden van de rups. Het gaat om zomereiken langs doorgaande fiets- en wandelroutes in Nieuwegein. De zogenoemde brandharen van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken zoals jeuk en irritatie van de huid en irritatie aan ogen en luchtwegen.

Nesten die op gevaarlijke plekken aanwezig waren, laag op de stam, zijn meteen verwijderd. In het algemeen bleek tijdens de inventarisatie dat het gaat om kleine nesten. Niettemin verspreidt de eikenprocessierups/vlinder zich over geheel Nieuwegein. Er zijn nieuwe zomereiken met nesten, die daar vorig jaar nog vrij van waren. Voorzichtige conclusie tot nu toe is dat er meer eikenprocessierupsnesten in Nieuwegein voorkomen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren