Bietjes met appel en zilveruitjes

Bieten, of kroten, is een erg ondergewaardeerde groente terwijl hij toch veelzijdig inzetbaar en het hele jaar verkrijgbaar is. Gekookt of rauw, de biet is multifunctioneel. Door zijn zachte, iets zoetige smaak lusten ook de kleintjes graag bietjes en het mooist is om ze dat zelf te laten eten.
Vandaag een eenvoudig recept met weinig extra ingrediënten, maar met een heerlijk effect door appel en zilverui. Voor 4 personen:
750 g gekookte bieten
2 sjalotjes
½ dl water
1 eetlepel margarine
4 eetlepels zilveruitjes
1 groene appel, geschild en in partjes
peper en zout Extra: schaaf of rasp Ontvel de bietjes en schaaf ze in plakjes of rasp ze.
Pel en snipper de sjalotjes.
Doe de bietjes in een pan samen met het water, de sjalot en de margarine.
Verwarm ze op half hoog vuur totdat de bietjes door en door warm zijn.
Af en toe omscheppen, pas op voor aanbranden.
Schil de appel en snij hem in kleine partjes.
Schep de zilveruitjes en de appel door de bieten en maak op smaak met zout en peper.
Lekker met gekookte aardappelen en tartaartjes (biologische uiteraard). Hoofdgerecht groente
Tijd ca. 25 minuten.
Bron: eigen recept Tip
In plaats van partjes appel kun je ook gehalveerde partjes sinaasappel door de bietjes scheppen. Weetje
De oude Grieken en Romeinen kenden al bieten en waardeerden ze zeer. In Rusland zijn bieten, met het bijbehorende loof, het basisingrediënt van de beroemde soep Bortsch. Bieten zijn gezond en veelzijdig inzetbaar. Rauw in de sla, gekookt, gevuld of ingelegd in het zuur. Bovendien zijn ze het gehele jaar verkrijgbaar, goedkoop en vrij makkelijk te telen. Na aankoop zijn de rauwe bietjes vrij lang houdbaar als ze maar niet uitdrogen. Gekookte bieten kunnen nog enkele dagen in de groentela van de koelkast bewaard worden. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten vind je in het archief (het pannetje) hiernaast

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren