Anzac-koekjes

Deze krokante en geurige koekjes, op basis van o.a. havervlokken, kokos en stroop zijn wereldwijd populair. Het zijn koekjes met een historie, kijk maar bij Weetje. Naturel zijn ze al erg lekker, maar je kunt ook varianten maken.
In onderstaand recept zijn chocoladestukjes toegevoegd. Je kunt ze ook met kersen of macademianoten bakken. Voor 36 stuks:
100 g havervlokken (havermout)
150 g bloem
100 g gele basterdsuiker
50 g gemalen kokos
75 g pure chocolade, in kleine stukjes gehakt
115 g boter
2 eetlepels pannenkoekenstroop
½ theelepel dubbelkoolzure soda (of bakpoeder)
1 eetlepel warm water Extra: bakpapier of permanente bakvellen; steelpan Verwarm de oven voor tot 175°C.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier of bakvellen.
Vermeng in een kom de havervlokken, bloem, basterdsuiker en kokos.
Smelt in de steelpan, op laag vuur, de boter met de stroop.
Roer de dubbelkoolzure soda met het water door het botermengsel.
Giet dit warme mengsel bij de droge ingrediënten en vermeng alles.
Schep eetlepels deeg met steeds 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Druk ze met een vork iets platter.
Bak de koekjes in 10 tot 12 minuten goudbruin.
Laat ze 5 minuten afkoelen.
Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel. Tijd ca. 15 minuten + 12 minuten baktijd
Bron: 500 Koekjes, Philippa Vanstone

Tip
Je maakt een basisdeeg door bovenstaande ingrediënten, behalve de chocolade, te gebruiken.
In plaats van de stukjes chocolade kun je aan het basisdeeg ook 150 g fijngehakte bigarreaux toevoegen. Een andere variant maak je met 40 g fijngehakte macademianoten, gebruik dan slechts de helft van de kokos. Weetje
Het Anzac-koekje vindt zijn oorsprong in Australië en Nieuw Zeeland. ANZAC staat voor Australian and New Zealand Army Corps, onder welke naam Australische en Nieuw Zeelandse troepen gezamenlijk optreden in oorlogstijd.
Op Anzac-day, jaarlijks op 25 april, worden de gevallen Anzac-soldaten herdacht die zich wereldwijd hebben ingezet. Op deze dag bakt en eet men traditioneel het Anzac-koekje. De koekjes zijn nu wereldwijd populair. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren