Katern
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Opening Expositie steenfabrieken in Museum Warsenhoeck

29 januari 2017 @ 15:00 - 7 mei 2017 @ 16:00

€2,50

Op zondag 29 januari vindt in Museum Warsenhoeck om 15:00 uur de opening plaats van een nieuwe tentoonstelling getiteld: “Van tichel- tot steenoven, een k(l)eihard bestaan.” Museum Warsenhoeck vindt u in het Natuurkwartier, Geinoord 11 in Nieuwegein.

Het gebied rond de Vaartse Rijn behoorde tot eind jaren vijftig van de vorige eeuw tot het grondgebied van Jutphaas. Langs dit kanaal stonden maar liefst zestien steen- en dakpannenfabrieken, de eerste fabriek dateert al van 1661. Omdat er bij onze inwoners weinig bekend is over deze fabrieken heeft het museum gemeend om enkele van deze fabrieken eens onder de loep te nemen. Er is heel veel materiaal beschikbaar waar de expositie een interessant beeld van geeft.

Het gaat in de tentoonstelling niet alleen om de fabrieken, maar ook om de sociale omstandigheden. De arbeiders hadden het verschrikkelijk zwaar en maakten lange uren in de fabrieken. De klei die werd aangevoerd door de schepen werd uit het schip gehaald en met een kruiwagen naar de opslagplaats gebracht. Ook het werken in de hete ovens was bijzonder zwaar. Tot de “ovengasten” behoorden ook kinderen! Ook de woonomstandigheden waren slecht. De gezinnen waren groot en woonden in kleine arbeidershuisjes zonder voorzieningen. De fabrieken zijn verdwenen, maar er is van de 19e -eeuwse steenfabriek “De Liesbosch” nog een overblijfsel te zien aan het Merwedekanaal.

Ook langs de Lek hebben enkele steenfabrieken gestaan. Voor het project “Ruimte voor de Lek” zijn er allerlei onderzoeken gedaan in de Bossenwaard en is men gestuit op restanten van de vroegere steenfabrieken “Het Oude Werk” en “Het Heiwerk”. Van deze opgravingen zijn interessante foto’s te zien.

Ook zijn er materialen te zien zoals diverse soorten stenen, dakpannen, mallen en filmmateriaal, maar ook diverse metselverbanden. Kortom, te veel om op te noemen. Bent u nieuwsgierig naar dit stukje geschiedenis, kom dan een kijkje nemen in Museum Warsenhoeck.

De nieuwe expositie zal tot en met zondag 7 mei in Museum Warsenhoeck te zien zijn. De openingstijden zijn op woensdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 16:00 uur (vanaf maart tot 17:00 uur).

Gegevens

Begin:
29 januari 2017 @ 15:00
Einde:
7 mei 2017 @ 16:00
Kosten:
€2,50

Locatie

Museum Warsenhoeck
Geinoord 11
Nieuwegein, Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
030-6032931

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!