Video: ‘Woningcorporatie Jutphaas Wonen 100 jaar’

Woningcorporatie Jutphaas Wonen bestaat dit jaar 100 jaar. Op 19 juni 1919 vond in hotel ‘De Zwaan’ de oprichtingsvergadering plaats van ‘Woningbouwvereeniging Jutphaas.’ Het belangrijkste doel van de vereniging was om ‘aan de woningnood van de laagstbetaalden een einde te maken.’ Daar werd op 14 juli 1921 een begin mee gemaakt. Toen werd namelijk de eerste steen gelegd voor de bouw van 67 arbeiderswoningen en drie winkel/woonhuizen in de Schoolstraat, de Rijnhuizenstraat, de Stormerdijkstraat en de Nedereindseweg. Op dit moment heeft Jutphaas Wonen 1860 woningen., verspreid over heel Nieuwegein.

Reden voor een gesprek met bestuurder Bram Lipsch en Ellen van Leeuwen, woonconsulent bij Woningcorporatie Jutphaas Wonen. Onze videograaf Jos van Vogelpoel en reporter Frans Evers trokken naar de Herenstraat waar het allemaal begon op 19 juni 1919.

Eén van de drijvende krachten in de beginjaren van Jutphaas Wonen is de heer L. de Ruijter Jr. Hij heeft de vereniging gedurende vele jaren in verschillende functies gediend. In het dagelijks leven was de Ruijter Jr. directeur van de Tram- en Bargedienst ‘De Vereeniging.’

Momenteel werken 16 medewerkers bij Woningcorporatie Jutphaas Wonen. Een aantal van hen werken er al tussen de 20 en 35 jaar. ‘Lange dienstverbanden dus die iets zeggen over de betrokkenheid van medewerkers bij de organisatie en bij het werk dat ze doen’ aldus Bram Lipsch, directeur-bestuurder bij Jutphaas Wonen.

Lipsch: ‘Jutphaas Wonen is in die 100 jaar alleen actief in de dorpen Jutphaas en Vreeswijk en sinds 1 juli 1971, in de gemeente Nieuwegein. Hiermee is Jutphaas Wonen sterk lokaal verankerd en is er een grote betrokkenheid bij de inwoners van Nieuwegein. Onze opgave is na 100 jaar niet wezenlijk veranderd; veel mensen in Nieuwegein moeten lang wachten voordat ze in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, dus moeten we woningen bouwen om in die behoefte te voorzien. Die woningen moeten betaalbaar zijn en duurzaam. Duurzaamheid was 100 jaar geleden helemaal geen thema, maar staat sinds een paar jaar hoog op de agenda.’

Jutphaas Wonen besteedt dit jaar op een paar momenten aandacht aan het jubileum. Daarbij worden diverse activiteiten georganiseerd voor huurders, voor organisaties waarmee zij samenwerken en voor (oud) medewerkers. ‘Dat worden momenten om terug te kijken maar zeker ook om vooruit te kijken. Want één ding is zeker: Jutphaas Wonen heeft nog genoeg uitdagingen voor de komende honderd jaar!’ aldus Lipsch.

Het notulenboek van Jutphaas Wonen in 1919

De notulen van de oprichting

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk