‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Wespen zijn zwart met gele streepjes en vlekjes, dat weet iedereen. Maar er is meer. Spinnendoders zijn pikzwarte wespen en sommige graafwespen zijn dat ook. Meestal een stuk kleiner dan de  imonadewesp, onopvallend maar toch: wespen! Zoals deze “Crossocerus megacephalus” een graafwesp die niet graaft maar ook in tuinen jaagt. Als ze begroeid zijn.’

Bij de foto: ‘Crossocerus megacephalus’ Zwarte wespen blijven voor het oog verborgen doordat ze zwart zijn. Of je denkt dat het een vliegje is. Maar soms zie je ze op een bloem. Meestal niet om van de nectar te snoepen, maar om te jagen op nog minder opvallende beestjes. En als die bloem dan ook nog wit is… Dit zwarte graafwespje is zo´n jager.

One thought on “‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

  1. Udo Tenge

    Is wethouder Ellie Eggengoor gestoken door een wesp=

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk