‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Jaren geleden begonnen wij met het plantje van de week op pasfotoformaat. Als je de huidige foto’s daar naast legt… Dus dat doe ik nu maar. Het voorjaar stormt naderbij, en onder de struiken in de plantsoenen schieten allerlei mooie bodembedekkers tevoorschijn. Ze bloeien voordat er blad aan de struiken zit en krijgen daardoor meer licht en af en toe wat zon. Bij deze, na vele jaren opnieuw: vingerhelmbloemen en speenkruid.

vingerhelmbloem

Udo: ‘Het veelvuldig wieden van het onkruid in de plantsoenen zou heel wat minder kunnen als er overal bodembedekkers zouden groeien. De bodembedekkers die onder struiken hun natuurlijke plaats vinden komen vaak veel vroeger op dan andere kruiden. Daarmee nemen ze laag-bij-de-gronds de plaats in van latere omhoogknallers en fleuren grauwe voorjaarsdagen op met met hun talrijke bloemetjes. Speenkruid en vingerhelmbloemen zijn prominent in Nieuwegeinse plantsoenen, maar het mag best nog wat meer zijn.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk