‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Dat er “dankzij moderne land- en tuinbouwmethoden” een enorme afname van het aantal insecten in Nederland is gerealiseerd weten we al. Dat zo’n lange droogte als deze zomer het nog wat erger heeft gemaakt is ook zeker, al viel het in Nieuwegein nog wel mee omdat je hier in zeven sloten tegelijk kunt lopen. Vooral in het voorjaar en vanaf eind augustus waren er nog heel wat insecten te bewonderen of om van te gruwen. Zoals deze snuitwaterzweefvlieg.

Udo: ‘Het vele water in Nieuwegein en de begroeiing daar omheen is een garantie voor een uitgebreid insectenleven. Dat kunnen steekmuggen en regendazen zijn, maar ook onschadelijke, mooie zweefvliegen. Één daarvan is de snuitwaterzweefvlieg, vooral te zien vlakbij water, als de boterbloemen in bloei staan. Dat wordt wel volgend jaar…’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk