‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘De verschillende soorten wantsen variëren nogal in grootte, de zuringwantsen zijn in Nieuwegein de grootste en de kleinste zijn nauwelijks te zien, zoals de niet zo geliefde bedwantsen. Ook een kleine is de tarwe-nysirus, een ukkie die zo’n 20 jaar geleden in Nederland is verschenen in een tarweveld, als immigrant uit Nieuw Zeeland. En ook in Nieuwegein: het composietensysirusje.‘

Udo: ‘De Bossenwaard stond in augustus in volle bloei, ondanks de droogte. Op de talrijke reukeloze kamille krieuwelden piepkleine grondwantsjes, waarschijnlijk composietennysirusjes. Ze bouwden kennelijk een feestje, en vielen op door de lichtgeel en wit gekleurde bloemen waarop de happening plaatsvond. Er zijn 7 soorten van deze familie Nysirus in Nederland gevonden, en ze lijken allemaal sterk op elkaar ongeacht waar ze ooit vandaan zijn gekomen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk