‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Slakken, en speciaal naaktslakken, zijn de kleffe vijanden van iedere tuinder of tuinier. Ze vreten in het voorjaar de jonge planten op of kaal, en gaan verder in het jaar stug door met het vreten aan allerlei groenten en bloemplanten. Gelukkig leven in onze natuur maar liefst 60 verschillende slakkendoders, waarvan ik er al zo’n 12+1 in Nieuwegein aantrof. Daarom deze keer (opnieuw) een slakkendoder, ‘tetanocera freyi.’

Udo: ‘Slakkendoders zijn een familie van vliegen waarvan de larven het op slakken hebben voorzien. Ze doen hun werk in stilte en het is nooit genoeg, maar gelukkig kunnen we het werk zelf afmaken met een busje bier tussen de planten. De slakkendoders zijn meestal lichtbruin en hebben koppen als kleine kastanjes met puntige sprietjes, maar het kan ook anders (dus een volgende keer toon ik u zoiets). De vlieg op de foto is uiterlijk wel stereotiep voor een slakkendoder en wordt aangeduid als tetanocera freyi.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk