‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Vrijwel alle bermen, velden en veldjes in Nieuwegein zijn momenteel kaalgeschoren en, net als vele Nieuwegeiners, bruin verbrand. De natuur krijgt van gemeentewege en door de droogte op z’n donder dus als ik nog een plantje of beestje wil fotograferen ben ik vooral aangewezen op de tuin. Voor mij is dat wel een beetje zuur, dus deze keer maar eens een portret van de citroenvlinder.

Udo: ‘Van citroenvlinders zijn de vrouwtjes bleker dan de mannetjes, en in het felle zonlicht doen zij al snel denken aan een rondfladderend groot koolwitje. Momenteel zijn ze in Nieuwegein vooral waar te nemen rond of op tuinen waar de bloemen nog niet zijn vervangen door stenen. Mannetjes zijn echt citroengeel, de dames heel licht groengeel.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk