‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Deze week heb ik een grappige vondst gedaan: een viervlek. Grappig, niet omdat het een libelle is, maar omdat de naamgever van deze kanjer van een insect blijkbaar niet tot tien kan tellen. Elke vleugel heeft aan de voorkant 2 kleine vlekken, plus op de achtervleugels een grotere vlek. Het achterlijf is ook nog eens in de inkt gedoopt. Geen koe bont, of er zit een vlekje aan maar het blijft een mooi beestje, dus bij deze: de viervlek.

Udo: ‘Libellen komen in Nieuwegein in vele soorten voor, en je ziet ze meestal vliegen. Zit er ergens zo’n muggenjager op een plant, aan de waterkant of in de achtertuin, dan blijken ze bij benadering toch nogal opvliegend te zijn. Maar goed, deze viervlek (een vrouwtje) wilde wel poseren, ondanks de vlekjes…’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk