‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Zwarte vliegen zijn pikzwarte kleine muggen waarvan vooral de mannetjes op een vliegje lijken doordat ze grote bolle ogen hebben. Onder die bollen zit een heel klein kopje maar dat zie je niet zo. Sommige soorten zijn er al vroeg in het voorjaar, en ook deze vroege rouwvlieg is een vroegeling, die vanaf begin april op zoek is naar nectar en vrouwtjes. Alles behalve in de rouw dus.’

Udo: ‘Zwarte vliegen zijn eigenlijk pikzwarte mugjes. Ze zijn al te zien vanaf maart (“Maartse vliegen”), en sommige soorten zijn echte groupies. Zo niet deze vroege rouwvlieg, die in eenzaamheid zit te mediteren op een paardenbloem. Het lijkt, of hij zijn “handen” voor ogen houdt maar dat lukt niet zo goed: Of zijn ogen zijn te groot, of zijn “handen” te klein. Het kan hem allemaal geen steek schelen en dat scheelt er aan: deze mug kan niet steken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk