VVD, CDA, PvdA en GroenLinks zien Lokale Vernieuwing nu wel zitten

De VVD laat vanavond in een korte reactie weten, dat na meerdere besprekingen met de nieuwe partij Lokale Vernieuwing, er een mogelijkheid is om met vijf partijen een coalitie te vormen. Door Lokale Vernieuwing toe te voegen als college partij is er nu een meerderheid in de gemeenteraad en zal Nieuwegein geen minderheidscollege krijgen. Nu heeft de mogelijke coalitie met Lokale Vernieuwing erbij, 18 van de 33 raadszetels. Lokale Vernieuwing gaat nu ook zelf een wethouder leveren. Welke portefeuille zij gaan invullen is nog niet bekend. Hiermee laat de VVD, in tegenstelling tot eerdere berichtgevingen, de wens om te werken met vier wethouders varen. Nieuwegein kende eerder een college met vijf wethouders. Dit was in de periode 1998-2002. Toen had het college de wethouders: Kees de Bruin & Herman Idema (VVD), Riet van de Nat en Bert Lubbinge (PvdA) en Margreet Steenhuisen (D66).

In een eerste reactie laat Mark Snoeren (VVD) weten: ‘Het contact met Lokale Vernieuwing (LV) is nooit helemaal verbroken geweest en uiteindelijk heeft dit geleid tot het vormen van een meerderheidscoalitie waar LV een plek aan de collegetafel krijgt. Alle gesprekken zijn altijd positief en constructief geweest. Dat heeft het vertrouwen onderling versterkt. Van belang is een stabiel bestuur voor de stad dat kan steunen op een meerderheid van de raad. De onderhandelende partijen willen samen met de raad aan de slag om bestuurlijke vernieuwing vorm te geven. We blijven graag in gesprek met de raad hoe we dit vorm kunnen geven.’

De afgelopen week kwamen diverse oppositie partijen in het nieuws met de vraag waarom zij niet gehoord werden om mee te doen met de onderhandelingen. De VSP, de Christen Unie en ook de huidige coalitie partner D66 lieten van zich horen. De D66 opperde zelfs om morgen een motie in te dienen om de collegevorming een nieuw leven in te blazen. De VSP liet weten een nieuwe onafhankelijke formateur te willen en de Christen Unie schreef een Open Brief over de gang van zaken.

Mark Snoeren van de VVD laat in een kort bericht aan onze redactie weten: ‘Op 20 april hebben wij de raad geïnformeerd over de voortgang van de onderhandelingen. Wij meldden onder andere: ‘Op woensdag 18 april heeft het gesprek met Lokale Vernieuwing plaatsgevonden. Het gesprek was open en constructief’. ‘Het gesprek is over en weer als plezierig ervaren’. ‘Desondanks gaf het voor Lokale Vernieuwing geen aanleiding om, binnen de setting zoals wij die voor ogen hadden, bij de formatiebesprekingen aan te sluiten’. Inmiddels is het 25 april en is er het nodige gebeurd. De VVD, PvdA, GroenLinks, CDA en Lokale Vernieuwing hebben over en weer het contact voortgezet en hebben verder gesproken en zien inmiddels mogelijkheden om als vijf partijen de coalitie vorm te geven.’

2 thoughts on “VVD, CDA, PvdA en GroenLinks zien Lokale Vernieuwing nu wel zitten

  1. Karel

    Tja weer meer kosten het kan allemaal hier.

  2. P. Daalhuizen

    Het mag weer wat kosten! Partijbelang in achterkamertjes. Nergens geld voor, maar wel voor dit. Krijgt de vijfde wethouder de portfeuille “flierefluitende lintjesknippen”?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk