Video: Voortgang bouw 3e sluiskolk Beatrixsluis in Vreeswijk

Op 1 september 2016 is gestart met de bouw van de 3e sluikolk bij de Beatrixsluis in Vreeswijk. De redactie van De Digitale Stad Nieuwegein was benieuwd naar de voortgang van de bouw. Onze reporter Bart van Rooijen trok erop uit en nam een kijkje op de bouwplaats. Daar werd hij ontvangen door Jacqueline te Lindert, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat. Als de werkzaamheden volgens schema blijven verlopen zal eind 2018 de nieuwe sluiskolk opengesteld worden voor de scheepvaart.

Jacqueline: ‘Buiten ons zicht wordt hard gewerkt aan de nieuwe sluisdeuren. Dat gebeurt in China. De afbouw van de deuren gebeurt straks wel in Schiedam. Met twee tegelijk komen de deuren naar Nederland en worden na het afbouwen naar Vreeswijk gebracht en op hun plek ingevaren. De eerste set varen we in mei 2018 in, de tweede in augustus 2018. Dat worden mooie momenten die straks ook heel leuk zijn om naar te komen kijken. De deuren worden ieder 28 meter lang, 6,25 meter dik en 14 meter hoog. Ze wegen ieder 400.000 kilo.’

Het Lekkanaal zelf wordt ook flink verbreed. Aan de noordkant van de sluis is dat al ver op weg. De nieuwe damwand is geslagen, het uitgraven tussen de oude en nieuwe oever ging eerst met graafmachines vanaf het land en sinds augustus ook met graafmachines vanaf pontons die in het waterliggen. Daarvoor is een opening in de bestaande oever gemaakt. ‘De oude damwand ruimen we pas op het laatst helemaal op, zodat scheepvaart het werk niet hindert (en andersom)’ aldus Jacqueline.

Aan de zuidkant is een hoog nieuw dijklichaam gebouwd. In augustus was deze stabiel genoeg om het water tegen te houden en is begonnen met het afgraven van de oude Lekdijk Oost. Begin december zijn de werkzaamheden ook hier zo ver, dat er verder gegaan kan worden met het uitgraven vanaf pontons. Een vaargeul is straks op tijd klaar en op diepte om in mei de eerste nieuwe deuren in te kunnen varen.

Op het sluisterrein zelf is één van de witte huisjes gesloopt. Dat huisje was niet uit oorspronkelijk 1938. De andere huisjes worden straks de nieuwe bediencentrale van de sluismeesters. Dit is nu ook gestart. Aan de buitenkant verandert niet veel. Binnen wordt natuurlijk erg veel gesloopt en weer opgebouwd. Het slopen en aanbrengen van tijdelijke versterkingen is nu bezig. De renovatie is volgend jaar zomer klaar.

Vooruitblik
Jacqueline te Lindert : ‘Wij werken hard verder aan alles. Het afbouwen van de sluishoofden, het afbouwen van de bovengrondse wanden (en een (voorzet) kademuur) van de 3e kolk, het bouwen van de sluisdeuren met als hoogtepunt het invaren op twee momenten en het verder uitgraven van de kanaalverbreding. Schippers gaan vanaf maart volgend jaar de eerste vruchten plukken. De verbreding in het meest noordelijke stuk is dan af wat extra ligplaatsen geeft. Eind 2018 nemen we de 3e kolk in gebruik. Fietsers en wandelaars hebben in het voorjaar van 2019 weer een mooie route aan de oostkant met zicht op de verplaatste objecten en met uitkijkpunten op de nieuwe 3e kolk. Daarna renoveert Sas van Vreeswijk de beide andere kolken nog, om de beurt. In de loop van 2019 zijn alle drie de kolken beschikbaar.’

Jacqueline te Lindert van Rijkswaterstaat

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk