Verslag bezoek leden werkgroep Rundu aan Rundu

Op vrijdag 8 september is een delegatie van de werkgroep Rundu samen met een kleine afvaardiging van de gemeente Nieuwegein vertrokken voor een werkbezoek aan Rundu. Rundu ligt in het noorden van Namibië tegen de grens met Angola en onderhoud al sinds 1994 een stedenband met de gemeente Nieuwegein. In 2016 is besloten de stedenband te continueren tot in ieder geval 2020.

‘Alhoewel Namibië door de VN niet meer wordt meegenomen in de lijst met minst ontwikkelde landen, zien we dat het noorden ten opzichte van de rest van Namibië erg achterloopt’ aldus één van de leden van de werkgroep. Het noorden van Namibië kampt onder andere met armoede, ziektes en ongeletterdheid. Werkgroep Rundu tracht bij te dragen aan het welzijn van de inwoners van Rundu door lokale projecten te steunen met hulp van inwoners en instellingen in Nieuwegein. De ondersteunde projecten zijn voornamelijk gericht op onderwijs, gezondheidszorg en ondernemerschap.

Gisteren was de laatste dag van het werkbezoek van Werkgroep Rundu. Samen met Mr. Sintango en Mr. Ignatius van Werkgroep Nieuwegein heeft de werkgroep de afgelopen week veel projecten bezocht. ‘Hierbij hanteren we de aanpak dat we initiatieven steunen die voor structurele verbeteringen zorgen. Een goed voorbeeld hiervan is een kinderdagverblijf dat met een donatie van Kind & Co een springkussen heeft gekocht. Zij verhuren dit springkussen en zijn door de opbrengsten zelfredzaam geworden’ aldus Jelle Swanenberg, lid van de werkgroep.

Swanenberg: ‘Daarnaast zien we dat Rundu nog steeds kampt met een aantal grote uitdagingen. Veel scholen, maar ook organisaties als het Rode Kruis kampen met een ernstig watertekort. Een gevolg hiervan is dat zij de groentetuinen die ze hebben opgezet om kwetsbare kinderen van een fatsoenlijke maaltijd te kunnen voorzien niet kunnen onderhouden. In vergelijking met Nieuwegein is het percentage kinderen bijna 3x zo hoog. Meer dan 50% van de inwoners van Rundu is onder de 18 jaar. Verder valt ons op dat de klassen op scholen uitpuilen en dat kinderen in onzekerheid verkeren of zij na de middelbare school door kunnen gaan met studeren.’

‘Het advies dat wij bij veel van onze projecten hebben achtergelaten is gericht op samenwerking. Hierbij hebben we als voorbeeld het samen gebruik maken van faciliteiten gebruikt, zoals we dat in Nieuwegein bijvoorbeeld zien op het gebied van gymzalen. Ook zien we dat er grote kansen liggen op het hergebruik van materialen. Een goed voorbeeld is Rundu State Hospital waar alle oude ziekenhuisbedden gebruikt zouden kunnen worden voor het fabriceren van opbergkasten of stoelen.’

De komende weken zullen de leden van de werkgroep Rundu een ronde maken langs scholen en instellingen in Nieuwegein om te vertellen over de projecten en over het leven in Rundu.

Bovenstaand videoverslag is gemaakt van het bezoek deze week.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk