Toen & Nu: ‘Het zwarte gat van Vreeswijk’

Op de foto van Toen voor deze week ziet u de Molenstraat in Vreeswijk. De foto zal gemaakt zijn medio 1978. Links op de foto van Toen ontbreekt de bebouwing en de panden rechts zijn dichtgespijkerd. Toen maakte dit aanblik en deze troosteloosheid, de Vreeswijkers boos.

In de herfst van 1978 wordt de bebouwing aan de noordzijde van de Molenstraat, daar waar de foto van Nu is gemaakt, afgebroken en tezamen met de plek waar in het begin van de jaren zeventig de molen is gesloopt, ontstaat dan het ‘zwarte gat van Vreeswijk.’

Onze fotograaf Arend Bloemink trok deze week eens naar dezelfde plek, met de foto van Toen in de hand. Het is alsof de tijd heeft stilgestaan. Ziet u de ronding in de deur helemaal rechts? Op de foto van Nu net achter de bossages! Links ziet u restaurant Zott. Toen zat er, even verderop de snackbar JATO van Jan en Tonny Rensen. Nu heeft de zoon van Jan en Tonny een snackbar (Kwalitaria Fastfood) op winkelcentrum Galecop. Nu zitten er meer eetgelegenheden in deze buurt. Misschien wel teveel. In de Molenstraat zijn Nu antiek-ogende lantaarnpalen geplaatst. Toen was het donker: een zwarte gat! Het muurtje rechts heeft de tand des tijds ook doorstaan.

Ik heb ook nog een mooie ansichtkaart van rond 1970 gevonden. De kaart is uitgegeven door G.E. Kleijn uit Vreeswijk.

Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk