Tentoonstelling: ‘Waar ik ben schoolgegaan. Hoe huisvest(t)en we het primaire onderwijs’

Vanaf 20 januari aanstaande vindt er een nieuwe tentoonstelling plaats in Museum Warsenhoeck. In deze nieuwe expositie wil het museum de bezoeker laten zien wat er in de loop van vier eeuwen veranderd is aan de lagere scholen. Het onderwijs in Jutphaas dateert al uit de zestiende eeuw. Toen stichtte Anna van Rijn, een schooltje op het Kerkveld. Ook in Vreeswijk is bekend dat er al in de 17e eeuw onderwijs werd gegeven.

In de loop der jaren is er in beide dorpen veel veranderd aan het onderwijs. In 1895 wordt door Elizabeth Heytink Baesjou van Vronestein een donatie gedaan voor de bouw van een nonnenklooster en school. Dit ter nagedachtenis aan haar overleden zoontje François. Het complex krijgt de naam St. Franciscusgesticht. Dit onderwijs was algemeen.

Na de onderwijspassificatie van 1917 ontstaan er diverse scholen voor bijzonder onderwijs in beide dorpen. In 1971 worden Jutphaas en Vreeswijk samengevoegd tot Nieuwegein. De bevolking groeit. Er komen nieuwe wijken waarin nieuwe schoolgebouwen worden gebouwd. De oorspronkelijke oude schoolgebouwen worden veelal gesloopt of krijgen een andere functie.

Deze expositie geeft een beeld van al deze ontwikkelingen en is te zien van tot en met 19 mei 2019. Museum Warsenhoeck vindt u op het adres Geinoord 11 (bij de kinderboerderij) en is geopend op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk