Tegeltax

Ook tijdens het zomerreces twittert Erna Kotkamp (GroenLinks) er lustig op los. En een leuke ideetjes dat ze heeft! Die ontstaan gewoon helemaal spontaan in dat naturelle koppetje van haar. En ze gaan bijna allemaal over planten, dieren, groen en duurzaam. Het schijnt dat je dat op een MRI scan kunt zíen. In het brein van GroenLinksers, eco-christenen en andere natuurfreaks ligt parallel aan de nucleus amygdala (het pleziercentrum) een doperwtgroot gebiedje dat enigszins groen oplicht bij elektrische stimulatie: een wat duister plekje dat informatie van de zintuigen omzet in somber stemmende emoties over de toekomst van de aarde. Jetta Klijnsma (PvdA) schijnt ook over zo’n plekje te beschikken. Niet uit te sluiten valt dat haar idee over ‘een moestuin als aanvullend pensioen’ aan dat gebiedje ontsproten is.

Maar dit keer kwam het ideetje niet uit het hoofd van onze Erna. Het was puur toeval. Ze luisterde naar Radio 1 op een heel schattig recycelbaar toestelletje, dat op van die oplaadbare batterijen loopt. Ze had het bericht nog niet gehoord of ze twitterde enthousiast: ‘inwoners die hun tuin betegelen betalen voortaan een hogere rioolbelasting. Ideetje voor Nieuwegein?’ Zo makkelijk gaat dat. En nu zitten we dus met die tegeltax als het aan Erna ligt.

Het is trouwens niet eens een nieuw plan. Het is gejat. De Partij voor de Planten lanceerde de tegeltax al in 2010 toen ze meededen aan de Tweede Kamer verkiezingen onder aanvoering van hun fractievoorzitter Rolf Roos, die zich bij afwezigheid liet vervangen door een vrij fors uitgevallen ficus. De opbrengst van de tegeltax zou rechtstreeks terugvloeien naar de burgers: elke inwoner zou van gemeentewege gratis twee bomen krijgen om in eigen tuin te planten.

Een zetel haalden ze niet, maar verder gaat het heel goed met de Partij voor de Planten. Na een korte bezetting ten behoeve van ‘meer culturele rafelrand’ bivakkeren kunstenaars, kinderen en afgestudeerden in caravans op het voormalige terrein van het Pieter Pauw Ziekenhuis. Op een zelfvoorzienend terrein. Met een duurzame gemeenschapsruimte en een complete keuken voor de open zondagmiddagen.

Maar goed. We kennen Erna inmiddels. Als zij beet heeft, bijt ze door.
Daarom ben ik ook heel blij dat Roelof Jan de Wild (CDA) spoorslags is teruggekeerd van zijn welverdiende zomerreces. Hij is helemaal klaar met de knetterlinkse coalitie. ‘Ze doen waar ze goed in zijn: lastenverhoging. Eerst de onroerend goed belasting en nu die vermaledijde tegeltax.’

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het idee van een tegeltax op zich best een sympathiek voorstel vind. Dat komt omdat ik zelf ook heel erg van het milieu ben. Bovendien heb ik geen betegelde tuin. Maar wel een zeer drassig gazon. Vanwege de klei wil het water niet zakken. Boorgaten helpen niet. En zelfs bij een hittegolf zakken de poten van mijn tuinstoelen dwars door de ondergrond. Maar tegels, ik moet er niet aan denken.

Ik vraag me trouwens wel af hoe dat moet met het vaststellen van die tegeltax.
Komt er een tegelmeter langs? Levert dat misschien banen op aan de onderkant van de samenleving?

Of moet je zelf, zeg maar, schatten hoeveel procent van je tuin betegeld is?
En wat is dan de norm?

Kun je ontheffing aanvragen omdat je tuin toevallig betegeld is met oud-Romeinse klinkers die destijds bij een opgraving van de Via Appia in Rome een makkelijke prooi waren voor geldbeluste Hollandse handelaren?

En wat te denken van kwetsbare en gehandicapte mensen die hun tuin betegeld hebben zodat ze voor het tuinonderhoud geen beroep hoeven doen op familie, mantelzorgers, vrijwilligers en buren? Laat staan op een maatwerkvoorziening.

Erna, laat alsjeblieft iets van je horen. Desnoods via twitter.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk