Katern

Subsidie groene daken in Nieuwegein een groot succes

Als je in Nieuwegein een groen dak wilt aanleggen, kun je daarvoor subsidie aanvragen bij de gemeente. Deze regeling is ingegaan op 1 mei 2020. Binnen 3 weken waren er al 35 aanvragen! Je kunt maximaal 50% van de kosten van je groene dak vergoed krijgen, tot een maximum van € 1.500,-  per aanvraag. Het moet dan gaan om een aaneengesloten groen dak van minimaal 6 m2. Je kunt de kosten vergoed krijgen van het materiaal, het loon en de omzetbelasting.

De gemeente Nieuwegein heeft een visie klimaatadaptatie en een uitvoeringsprogramma vastgesteld. Dat was de directe aanleiding om een subsidieregeling voor groene daken te organiseren. De gemeente had vanaf 2011 al een subsidieregeling groene daken, maar deze subsidie liep in 2014 af. Er werden ook relatief weinig aanvragen ingediend. De tijd leek toen minder rijp voor groene daken. Bovendien waren de subsidievoorwaarden te uitgebreid, zo bleek uit een evaluatie van de vorige subsidieregeling. Aanvragers moesten bijvoorbeeld een certificering van het groene dak aanleveren. De gemeente heeft daarom een nieuwe regeling bedacht.

Omdat de vorige subsidieregeling voor groene daken in mindere mate leek aan te slaan, heeft de gemeente eerst een interviewronde gehouden met verschillende steden, leveranciers en andere ervaringsdeskundigen.

Robbin Knuivers, programmamedewerker klimaatadaptatie bij de gemeente Nieuwegein: ‘We hebben eerst aan onder andere de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Stichtse Vecht en Utrecht gevraagd waar je op moet letten bij een subsidieregeling voor groene daken. Uit die gesprekken bleek dat het belangrijk was om minimaal 50% subsidie te verlenen bij de aanleg van een groen dak. Bij de vorige regeling moest je als aanvrager veel moeite doen: je moest zelf een behoorlijk bedrag inleggen en aan verschillende strenge eisen voldoen.’

Volgens Robbin Knuivers zijn er verschillende factoren waardoor de gemeente zo snel zo veel aanvragen kreeg: ‘Naast dat de regeling zelf goed is, zijn we er ook op een goed moment mee begonnen. In de lente doen mensen meer in en om het huis dan in de andere seizoenen. Daarnaast heeft de Coronatijd waarschijnlijk ook invloed gehad: mensen besteden het geld dat ze anders aan vakantie uitgeven meer aan hun huis en tuin.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk