Praat mee over een belangrijke ruimtelijke ontwikkeling bij Zuilenstein

Woont u in de wijken Batau-Noord, Galecop en Zuilenstein, zet dan een van deze twee data in uw agenda. Op 5 (on-line) en 7 oktober (0n-line) van 19.00 uur tot 20.15 uur gaat Eneco graag met u in gesprek over de mogelijke plaatsing van een warmtebuffer aan de Symfonielaan bij het Warmteoverdrachtsstation Zuilenstein. De warmtebuffer is een belangrijke oplossing voor de verduurzaming van het warmtenet.

Warmteoverdrachtsstation Zuilenstein aan de Symfonielaan

Doordat het warme water wordt opgeslagen kan in de toekomst duurzamer omgegaan worden met de opgewekte warmte. Warmte die wordt geproduceerd op momenten van minder vraag (bijvoorbeeld ’s nachts) kan dan tijdelijk worden opgeslagen. Warm water is vervolgens beschikbaar als bijvoorbeeld iedereen in de ochtend de verwarming tegelijk aanzet. Door de afmetingen van de buffer is deze goed zichtbaar in de omgeving. Dit alles maakt dat de gemeente het belangrijk vindt dat Eneco een plan maakt om deze buffer samen met de omwonenden zo goed mogelijk in te passen in de omgeving. De uitkomsten van de gesprekken met de omgeving neemt Eneco mee in het ontwerp voor het aanvragen van vergunningen. Het college en de gemeenteraad zullen dat plan dan beoordelen.

Meld u aan om mee te denken over de warmtebuffer
De Nieuwegeinse Warmteweken zijn inmiddels van start gegaan! We gaan van het aardgas af en kiezen voor duurzame oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan voor de huidige en toekomstige generaties. Dit betekent dat er onderzoek wordt gedaan en plannen worden gemaakt voor alternatieve bronnen om onze huizen en gebouwen te verwarmen. Dat is een hele verandering voor iedereen en daarom doen we dit samen met u. Een van de plannen is dit warmtebufferproject van Eneco. Daarom vinden er tijdens de Nieuwegeinse Warmteweken een aantal informatiebijeenkomsten plaats over de warmtebuffer. Dit gebeurt zowel fysiek als online.

Tijdens deze bijeenkomsten geeft Eneco u meer achtergrondinformatie over de buffer. Woont u in één van de wijken Batau-Noord, Galecop en Zuilenstein en wilt u meedenken over de inpassing? Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten! Bekijk de agenda en meld u aan via deze website. Ook leest u hier meer over de warmtebuffer.

Warmtebuffer helpt bij verdere verduurzaming warmtenet
Wist u dat in Nieuwegein de helft van de huizen, kantoren en andere gebouwen worden verwarmd met warmte uit de Bio Warmte Installatie en uit de aardgasgestookte elektriciteitscentrales? Eneco wil in 2040 alleen nog stadswarmte leveren uit duurzame bronnen. Daarom gaan we stap voor stap over naar 100% duurzame warmte en bestaat de energiemix van de toekomst uit verschillende schone energiebronnen. Hiervoor hebben we alle beschikbare bronnen nodig. Dan kunt u denken aan aardwarmte of warmte uit water van de rioolwaterzuivering, maar is het ook nodig om deze duurzame bronnen op een efficiënte manier in te zetten. Het opslaan van warmte in buffers is hiervoor een uitstekende mogelijkheid en is daarom een van de stappen die Eneco wil zetten.

De warmtevraag is overdag en ’s nachts niet hetzelfde. ’s Ochtends wordt er tot wel twee keer zoveel warmte gebruikt als ’s nachts. Logisch, want ’s ochtends zetten mensen vaak hun verwarming aan en gaan ze onder de douche. Dit zorgt voor een piek in de warmtevraag en om dit op te vangen, wordt op dit moment gas gebruikt.

Door het inzetten van een warmtebuffer kunnen we deze pieken in de warmtevraag opvangen en tegelijk gas besparen. Met de warmtebuffer besparen we ongeveer 10 – 20% CO2-uitstoot en maken we tegelijkertijd de ontwikkeling van duurzame bronnen mogelijk. Duurzame bronnen werken namelijk het beste op een zo constant mogelijk vermogen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk