Portret van de week: ‘Wie is daar werfbaas van Museumwerf Vreeswijk?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Ton van der Heijden.

Arend Bloemink: ‘Voor het Portret van déze Week mocht ik opnieuw naar het idyllische Vreeswijk, de plek waar Ton (het Portret) werd geboren. De plek ook waar Ton altijd met veel plezier heeft gewerkt. Ook de plek waar Ton, nu met pensioen, nog dagelijks een tiental uur per dag werkend en begeleidend te vinden is. Niet gek dus dat hij me vraagt naar ‘zijn dorp’ te komen. En dan het allerliefst de foto’s op of bij het ‘kippenbruggetje’ te maken, want dát is voor Vreeswijkers toch wel een heel herkenbare plek. We treffen elkaar op de hoek bij de Oranjebrug en wandelen samen via de Dorpsstraat, langs een pand waar slopers met groot materieel bezig zijn, naar het witte bruggetje.’

‘Het is wat schipperen (mooie uitdrukking in dat schippersdorp van weleer) met het felle licht dat alsmaar het wit van het bruggetje in de brillenglazen van Ton reflecteert, maar Ton acteert als een volleerd fotomodel en maakt het fotograferen minder lastig…’

Maak, op basis van de antwoorden die Ton van der Heijden op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft èn door de foto’s nader met hem kennis!

Wie ben je?
Ton van der Heijden

Wat doe je in het dagelijks leven?
Werfbaas van Museumwerf Vreeswijk, het aanspreekpunt voor onze klantenkring, dit zijn de mensen die een historisch schip hebben, deze moeten ondersteuning krijgen in alle werkzaamheden, deze werkzaamheden komen in beeld als het schip moet worden droog gezet, na het droog zetten van het schip komt het onderwaterschip in beeld, de nodige werkzaamheden van plaatwerk en voortstuwing installatie komen dan in beeld of dat er een complete verbouwing plaats moet vinden, voor deze mensen moet er een plan van aanpak worden gemaakt en daarbij een inschatting van de kosten die hierbij komt kijken, kortom calculatie en facturering zijn voor mij de dagelijkse handelingen.

Daar komt nog bij, het aansturen van vast personeel, inhuur krachten en vrijwilligers, daarnaast begeleiden we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, het begeleiden van jongeren en oudere die een taakstraf hebben, het ondersteunen van licht verstandelijke, stagiaires die voor metaal of houtbewerking of schilderwerk kiezen.

Daarnaast dragen we natuurlijk uit met onze Museumwerf wat Vreeswijk destijds heeft betekent voor de beroepsvaart, wij geven weer hoe het leven aan boord is geweest, wat voor schepen destijds door de sluis kwamen, en dan niet te vergeten de scheepswerfjes die Vreeswijk rijk was, met hun leveranciers om de schepen te bevoorraden en er werd rond 1900 zelfs voor de kinderen een schippersschool gebouwd.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Al 66 jaar, hier geboren in het oude Vreeswijk, in een straatje wat helaas is verdwenen, dit straatje genaamd Het Zand, oud Vreeswijkers zullen dit straatje ongetwijfeld wel kennen, wij woonde naast de groenteboer Jochems, twee huizen verder woonde Niesie, deze naam was een begrip in Vreeswijk, ik geloof dat dit een van eerste snoepwinkels van Vreeswijk was, ik heb begrepen van de oudere onder ons dat in het achterhuis sterke drank geschonken werd.

Op mijn vierde jaar richting de Wierselaan verhuisd rondom het fort Vreeswijk, daar ook met plezier gewoond, voor ons huis grasvelden om te voetballen, de fortgracht om te vissen en in winter schaatsen, een heel mooi stukje natuur met aansluitend de lekdijk.

Wat vind je van Nieuwegein?
Wij wonen met veel plezier in Nieuwegein, omringd door de rivieren de Lek, het Merwede kanaal en Vaarste Rijn wonen we in een waterrijk geheel, daarnaast is er veel zorg besteed aan groen projecten, het in stand houden van onze uiterwaarden, park Oudegein en natuurlijk onze Koninginnesluis en Oude Sluis en de dorpsgezichten van het oude Vreeswijk en Jutphaas.

Natuurlijk is voor een groot publiek een prachtig Stadhuis en aansluitend Cityplaza gebouwd, niet weg te denken voor een groeiend aantal inwoners, na de verbouwing van ons winkelcentrum kunnen hier de inwoners plezierig winkelen.

Mooie sport accommodaties, zoals SV Geinoord. VSV, JSV en daarnaast natuurlijk de sporthallen en sportscholen die ruimschoots aanwezig zijn en niet te vergeten rondom de Put Van Weber, een pracht parcours voor hardlopers, moutainbikers en een hele mooie skatebaan.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Ik zelf zou graag de markt van zaterdag weer terug willen zien op de oude locatie, en ik hoop dat openstaande plekken in een wijk niet direct gebruikt worden voor bebouwing, denk in zo’n geval aan de jongeren onder ons, als er een speelveld is worden daar al gauw alle sporten beoefend en het bevordert het sociale aspect in een wijk met name het contactuele.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk