Katern

Portret van de week: ‘Wie geeft daar iemand met haar gedichten een glimlach?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Ingrid van Tellingen.

Arend Bloemink: ‘Bij mooi weer aan de Lekboulevard, bij slecht weer in het Atrium’, zo reageert het Portret van deze Week op mijn vraag wáár we de foto’s zullen gaan maken. Maar wat is slecht weer… Enfin, de dag voordat we de foto’s gaan maken (het dan regent volop), ontvang ik een berichtje. Het Portret wil, ondanks de verwachte, stormachtige wind, naar de Lekboulevard.’

‘Zodoende meld ik me op het afgesproken moment bij een appartement met uitzicht op de Lekboulevard. Daar wordt de deur geopend door… Ján… Jan Valkenburg, die de website van pen.nl ontworpen heeft en die ik daar dus van ken! Ik moet aardig verward gekeken of gereageerd hebben hetgeen bij Jan en zijn moeder (zij is het Portret, maar heeft een andere achternaam!) tot enige vrolijke momenten leidde.’

‘Waaien deed het! Ik vroeg Ingrid nog of zij niet bang was dat de wind haar haar door of in de war zou waaien. Maar Ingrid reageerde daarop met ‘Ik ben niet van was hoor!’ Uhh… nee, dat begrijp ik, maar ja, een vrouw, háár… je (ik) weet maar nooit…’

‘Dus de Lekboulevard op, kletsend, lachend, fotograferend. Al doende meteen even lekker uitgewaaid.’

Maak middels de antwoorden die Ingrid van Tellingen op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft nader met haar, met haar werkzaamheden en met hoe zij over Nieuwegein denkt, kennis.

Wie ben je?
Mijn naam is Ingrid van Tellingen. Ik ben een dichteres en inwoonster van de gemeente Nieuwegein. Ik leef een rustig leven. In de winter plan ik mijn fietstochten voor de mooie zomerdagen. Zo maakte ik afgelopen zomer een fietstocht van ruim 80 km en kwam zo terecht in de gemeente Leersum. Dat was een topdag. Tijdens mijn tocht genoot ik van het prachtige landschap dat de provincie Utrecht te bieden heeft. Tevens geeft fietsten mij het gevoel van vrijheid en inspiratie voor het schijven van mijn gedichten.

Wat doe je in het dagelijkse leven?
In mijn dagelijkse leven ben ik actief op de tussenschoolse opvang (TSO). Dit doe ik met veel plezier. Verder hou ik er van om creatief bezig te zijn met name met het schrijven van gedichten. Met elk gedicht dat ik schrijf wil ik iemand een glimlach geven. Zo’n glimlach maakt mij blij en trots. Over trots gesproken. Ik kan jullie vertellen dat mijn eerste gedichtenalbum binnenkort zal verschijnen. De naam van dit album is: ‘Woorden tot zinnen dichten.’

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik woon sinds 1976 in Nieuwegein. Om precies te zijn in de wijk Batau-Zuid. Ik ben sindsdien één keer verhuist naar een gezinswoning in dezelfde wijk. Waar ik tot op de dag van vandaag met plezier woon. In de beginjaren was hier echt weinig vertier. Er waren nog heel weinig winkels. Een echte slaapstad. De bus stopte in die tijd nog op de S15. Daar waar hij nu op de Batauweg stopt. Ik heb alles zien bouwen. Makado centrum, Muntplein en woonwijken. In de jaren ’70 werden er in de gemeente Nieuwegein veel huizen gebouwd voor Utrechters die hier wilde komen wonen.

Wat vind je van Nieuwegein?
Voor mij is Nieuwegein een mooie gemeente. Mede ook doordat ik er een groot deel van mijn leven al woonachtig ben. Tijdens de zomer kom ik regelmatig op het dorp in Vreeswijk om bij Luigi een heerlijk ijsje te nemen. En zoek hierna een mooi plekje langs rivier de Lek. Tijdens mijn groei als dichteres ben ik in aanraking gekomen met Kunstgein. Deze heeft mij als bewoonster van Nieuwegein een warm bad gegeven en mij de mogelijkheid gegeven om mij te laten groeien als dichteres. Ook voor andere bewoners uit Nieuwegein bied Kunstgein een podium voor kunstenaars en artiesten. Ik zelf vind dit een mooi iets.

Wat ook ideaal is van Nieuwegein is zijn centrale ligging. Zo stap ik zomers op de fiets en ben ik binnen no-time in Oudewater of Bunnik. Helaas heeft de gemeente Nieuwegein ook zijn minpunten. Zo is de wijk waar ik woon enorm aan het verloederen. Zo word er geen onderhoud gepleegd aan het groen, waardoor het hier op een oerwoud begint te lijken. Helaas is in de laatste tien jaar al het geld naar de verbouwing van Cityplaza gegaan. Ook vandaag nog gaan er miljoenen naar het gemeentehuis, maar daar waar het geld nodig is komt het niet. Er moet meer geld worden besteed naar het onderhoud van de openbare ruimte en voor herstel van de wijken, fietspaden en de groenvoorziening.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Nieuwegein heeft de nodige verbeter punten in mijn opzicht. Zelf woon ik hier nu zo’n 40 jaar in deze wijk. Ik heb de wijk zien opgroeien en de laatste 20 jaar de afbraak gezien. Zo is de groenvoorziening totaal verwaarloost door de gemeente Nieuwegein. De reden hiervoor was dat al het geld naar het nieuwe stadscentrum toe moest gaan. Ook de inmenging van nieuwe bewoners heeft de wijk weinig goedgedaan. Zo is de wijk van een wijk van Utrechters veranderd in naar een multinationale wijk gegaan. Verder zijn de sociale voorzieningen in de wijk niet meer aanwezig.

Het grootste gemis is een buurthuis in de wijk. Een oplossing die naar mijn die zou werken is de realisatie van een centraal buurthuis in de wijk waardoor mensen weer in de wijk bij elkaar komen. Ook zou het goed zijn voor de wijk dat de groenvoorziening weer word opgepakt. Zodat de wijk weer een verzorgde uitstraling krijgt.

Om Nieuwegein met de kernen te verbinden zou het een leuk idee zijn om in het hoogseizoen een rondvaart te laten varen tussen Jutphaas, Cityplaza en Vreeswijk. Eenmaal de rondvaartboot verlaten dan zou het leuk zijn om een terrasje te kunnen pakken en zo dan te kunnen genieten van het uitzicht langs de Lek of het Merwede kanaal. Dit zou dan tevens een leuke plek zijn om mensen met elkaar te laten ontmoeten en inspiratie op te kunnen doen bijvoorbeeld voor nieuwe gedichten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk