Portret van de Week: ‘Wie geeft daar Algemene Hulp in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Monique Laurier.

Arend Bloemink: ‘Deze keer fotografeerde ik het Portret van de Week deels óók ‘in functie’. Ik tref haar een half uurtje voordat zij wethouder Hans Adriani de microfoon overhandigt. Het officiële moment van het in gebruik nemen van de tweede AHN-duofiets. Voorafgaand aan die officiële gebeurtenis maken we, informatie uitwisselend, de portretfoto’s. En ik fotografeer Monique uiteraard ook tijdens de feestelijkheden.’

Maak, middels de uitgebreide antwoorden die Monique Laurier geeft op de vijf (altijd dezelfde) vragen, nader kennis met haar en haar kijk op Nieuwegein.

Wie ben je?
Ik ben Monique Laurier, 62 jaar oud. Ik ben opgegroeid op Aruba en heb gestudeerd in Wageningen, waar ik mijn partner ontmoet heb. Omdat wij in verschillende delen van het land werkten zijn wij vanwege de centrale ligging in Nieuwegein gaan wonen. In Nieuwegein konden wij destijds betaalbare woonruimte krijgen. Onze beide kinderen zijn geboren en getogen in Nieuwegein.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb 35 jaar in voltijd voor de overheid en semi-overheid op diverse plekken in het land gewerkt. Tot 2006 in vaste dienst en daarna op interim-basis. Om naast mijn werk betrokken te blijven bij mijn eigen leefomgeving, deed ik vrijwilligerswerk op de school van onze kinderen en vanaf 2008 zit ik in het bestuur van de Algemene Hulpdienst Nieuwegein (zie www.hulpdienstnieuwegein.nl). Deze nevenactiviteit ging geleidelijk aan steeds meer tijd vragen en is inmiddels mijn hoofdactiviteit geworden.

De Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) is in 1974 opgericht door inwoners van Nieuwegein en biedt al die jaren al hulp en ondersteuning aan medeburgers die in een kwetsbare situatie zitten. AHN-vrijwilligers bieden veelal individuele hulp en ondersteuning op een breed terrein, zoals begeleid vervoer, het doen van boodschappen, ondersteuning bij thuisadministratie of regelhulp, kleine klusjes in en om het huis. Ook zijn er veel vrijwilligers die regelmatig sociale activiteiten ondernemen met mensen die wat extra aandacht of ondersteuning kunnen gebruiken. Dat kan van alles zijn zoals een wekelijks koffiepraatje, wandelen, winkelen en het maken van uitstapjes, het maken van een levensboek en het samen fietsen. Sinds 2013 hebben wij een duofiets, die in het fietsseizoen vol in bedrijf is. Daarom hebben wij een tweede AHN-duofiets aangeschaft die woensdag 11 april as. door wethouder Adriani officieel in gebruik zal worden genomen. De duofiets biedt inwoners die niet meer zelfstandig aan het verkeer deel kunnen nemen de mogelijkheid om met een AHN-vrijwilliger fietstochtjes te maken.

Er zijn momenteel ca. 110 vrijwilligers aangesloten bij de AHN. Met elkaar hebben wij in 2017 ca. 6000 hulpinzetten uitgevoerd voor 330 individuele inwoners die in een kwetsbare situatie zitten. Zowel de vrijwilligers als de gebruikers van onze vrijwillige hulpdienst ervaren veel voldoening van deze vorm van burenhulp. Uit tevredenheidsonderzoeken in 2017 bleek dat onze overall dienstverlening door vrijwilligers beoordeeld wordt met een 8,1; dat wij van individuele hulpvragers een 8,2 krijgen en dat professionele zorgverwijzers de AHN een 7,9 toekennen. Beoordelingen dus die gezien mogen worden.
Ons uitgangspunt is dat we onze vrijwilligers veel vrijheid willen geven voor een eigen aanpak maar ondersteuning bieden als daar behoeft aan is. Zo maken we optimaal gebruik van ieders talent.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Wij wonen al 34 jaar in Nieuwegein. Onze beide kinderen zijn inmiddels uitgevlogen.

Wat vind je van Nieuwegein?
Nieuwegein is een echte werkstad. Een stad die vooral praktisch gelegen is in de nabijheid van snelwegen en beschikt over alle noodzakelijke voorzieningen. Een heel gewone stad met heel gewone inwoners. En dat bedoel ik positief. Mijn perceptie van de inwoners is dat er overwegend een aanpakkersmentaliteit heerst. Veel inwoners zijn bereid om de handen uit de mouwen te steken om iets voor een ander te kunnen betekenen.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Ik vind dat er over het algemeen goed ingespeeld wordt op ontwikkelingen, zoals de transformatie van kantoorruimtes naar woonruimtes. Ook de mogelijkheden die het bestemmingsplan Galecopperzoom biedt om nieuwe maatschappelijke initiatieven tot ontwikkeling te laten komen spreekt mij erg aan. En ook het plein bij Cityplaza met de vele terrasjes vind ik een aanwinst; Muntplein met maar liefs drie kapperszaken die elkaar weg concurreren vind ik daarentegen minder geslaagd.

Als het gaat om de sociale infrastructuur zou de informatievoorziening naar inwoners beter kunnen. Zo zijn er erg veel laagdrempelige inwonersinitiatieven op het gebied van zorg en welzijn, maar via de digitale sociale kaart van Nieuwegein zijn deze nagenoeg niet vindbaar. En dat terwijl er een steeds groter beroep wordt gedaan op de zelfredzaamheid van mensen! Daarom heeft de AHN in 2015 haar website omgebouwd tot een soort sociale kaart voor informele hulp en ondersteuning. De AHN-website wijst de weg naar een breed en toegankelijk hulp- en ondersteuningsaanbod van Nieuwgeinse initiatieven. Naast ons eigen hulpaanbod, wijst de AHN-website ook de weg naar oplossingen van netwerkpartners. Zo kunnen mensen zelf kiezen, zelf bepalen en participeren binnen de mogelijkheden die bij hen passen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk