Pompoensoep met pecannoten-pesto

De pompoenen zijn er weer !!! Nu moet je echt dit zalige soepje eens proberen. Het recept komt uit een oude “Lekker leven” van Super de Boer en is een beetje aangepast om de soep wat voller en pittiger van smaak te maken. Gebruik het als perfect voorgerecht bij een eenvoudig feestelijk etentje of gewoon lekker tussendoor. De pesto is op zich al een delicatesse en maakt de soep helemaal compleet.
Beetje pesto over? Heerlijk op een stukje stokbrood, crackertje of blokje kaas. Voor 4 personen:
1 sinaasappel
1 grote ui
1 teen knoflook
2 eetlepels olijfolie
400 gr pompoenvruchtvlees in stukjes
1 grote aardappel 
1 liter groenten- of tuinkruidenbouillon
½ theelepel tijm
½ theelepel komijnpoeder (Djinten)
½ theelepel korianderpoeder (Ketoembar)
½ theelepel vers geraspte gemberwortel
snufje laurierpoeder
mespuntje sambal
1 glaasje sherry (medium) Pesto:
½ bosje verse bieslook (à 15 g)
½ zakje verse peterselie (à 40 g)
1 teen knoflook
4 eetlepels oude geraspte kaas
50 g gepelde pecannoten
5 eetlepels olijfolie
zout
versgemalen peper Extra: sinaasappelpers, fijne rasp, staafmixer Voor de soep:
Was de sinaasappel en rasp de schil.
Pers de sinaasappel uit en zeef het sap.
Pel en snipper de ui .
Pel en pers de knoflook.
Schil de aardappel en snij deze in blokjes.
Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui en de knoflook in ca. 3 minuten op middelhoog vuur.
Voeg toe, de pompoen, bouillon, sinaasappelrasp en –sap, de aardappel, en de kruiden en specerijen.
Breng de soep aan de kook, zet het vuur lager en laat sudderen tot de pompoen en de aardappel gaar en zacht zijn. Maak ondertussen de pesto als volgt:
Was de kruiden, droog ze en knip of hak ze fijn.
Doe ze samen met de uitgeperste knoflook, de kaas, de pecannoten, de olijfolie, peper en zout in een hoge kom en pureer alles tot een gladde massa.Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met de sambal, sherry, zout en peper.
Verdeel de soep over de soepkommen en laat een vol lepeltje pesto in iedere kom glijden.
Serveer de rest van de pesto in een leuk schaaltje of potje bij de soep.
Heel smakelijk met witte of lichtbruine minibroodjes. Vegetarisch voorgerecht
Bron: “Lekker leven” van Super de Boer (bewerkt recept) Tip
“Plak” tegen het spetteren bij gebruik van de staafmixer een stukje plastic huishoudfolie over de mengkom van de pesto. Weetje
De Pecannoot (Carya illinoinensis) komt van nature voor in het zuiden van de Verenigde Staten. Met een jaarlijkse productie van 150.000 tot 200.000 ton is de VS de hoofdproducent van deze zoetige noot. De zaden bevatten tot 75% vet en circa 10% eiwit. De olie die uit de vruchten kan worden gewonnen wordt overwegend in de cosmetica-industrie gebruikt, met name voor de productie van zeep en kleurstoffen. Het harde hout van de boom, die kan uitgroeien tot een hoogte van 55 meter, wordt o.a. gebruikt voor de fabricage van parket. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk