Parkeergarage binnenstad van Nieuwegein blijft een heikel en duur dossier

De parkeergarage P6 naast het Stadstheater De Kom is nog steeds deels afgesloten. De bovenste twee verdiepingen, van de parkeergarage die in 2013 nog genomineerd is voor de European Parking Award, vertonen scheuren. Sedert vrijdag 14 december 2018 zijn deze verdiepingen met stempels veilig gesteld. Voorlopig is er nog geen zicht op de oorzaak van de scheurvorming en blijven de bovenste twee parkeerdekken leeg en dicht.

TNO voert momenteel een onderzoek uit, maar laat niet veel los over het onderzoek. Bekend is dat de parkeergarage naast Stadstheater De Kom is gebouwd met prefab betonplaten. Deze zijn ook gebruikt bij de ingestorte, in aanbouw zijnde parkeergarage in Eindhoven. Echter, onderzoek in september 2017 heeft uitgewezen dat parkeergarage Theater een totaal andere constructie heeft dan de parkeergarage in Eindhoven. Waardoor we niet dezelfde risico’s lopen als in Eindhoven. De gemeente Nieuwegein liet eerder wel weten dat er geen instortingsgevaar is.

De parkeergarages in de binnenstad van Nieuwegein zijn al lange tijd een vervelend dossier binnen het gemeentebestuur. Eerder lag deze portefeuille bij wethouder Peter Snoeren (D66), maar bij de nieuwe coalitievorming heeft nieuweling John van Engelen van ‘Lokale Vernieuwing’ de portefeuille gekregen. Hiermee is het dossier verwijderd bij de gezetelde politieke partijen.

De afgelopen jaren is al meer dan 715.000 euro aan advocaatkosten gemaakt over geschillen m.b.t. bouwfouten in het Theatercomplex (waar de parkeergarage P6 onderdeel van is), die nu eigendom zijn van de gemeente. Sedert de oplevering in 2012 kampen de parkeergarages al met scheuren en lekkages (P4 en P5). Ook moest de gemeente Nieuwegein ruim 296.000 euro bijbetalen aan parkeerbeheer die op punt stond om failliet te gaan. Ook zijn er vele miljoenen geïnvesteerd om de jaarlijkse verliezen te dekken. Nu komen er ook nog inkomsten derving bij en verdere advocaatkosten omdat de twee parkeerdekken voorlopig gesloten blijven en juridisch moet worden uitgevochten wie de kosten gaat betalen van eventuele reparaties. De gemeente komt in het tweede kwartaal van 2019 met de resultaten van het onderzoek.

Redactie: ‘Voelen wij alweer een ‘Jacqueline Verbeekje’ aankomen? Want dit is het tweede dossier waar problemen aan kleven die wethouder John van Engelen van ‘Lokale Vernieuwing’ in zijn maag gesplitst heeft gekregen van de gevestigde politiek partijen. Eind 2018 schreven wij over het dossier over Sportpark Parkhout dat door toenmalig verantwoordelijk wethouder Hans Adriani (PvdA) is achtergelaten.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk