Ontdek het verleden tijdens de Archeologiedagen

De Archeologiedagen brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Ook in Nieuwegein kunt u het verleden ontdekken op zaterdag 12 en zondag 13 oktober. Bijvoorbeeld bij Museum Warsenhoeck, dat beide dagen van 14.00 tot 17.00 uur de deuren opent. Enkele bijzondere vondsten uit de opgravingen in Het Klooster in Nieuwegein worden hier getoond.

Zaterdag en zondag 12 en 13 oktober van 14.00 uur tot 17.00 uur
Opgravingen uit Het Klooster
Kleine tentoonstelling van vondsten uit de opgravingen uit Het Klooster. De archeologen zijn nog bezig met het bestuderen van de meeste vondsten, maar in Museum Warsenhoeck (op het terrein van kinderboerderij IJsselstee) krijgt u alvast een sneak preview van een aantal hele bijzondere objecten. De toegang is gratis.

Zaterdag 12 oktober om 20.20 uur in het Centraal Museum Utrecht (Tuinzaal)
Nacht van de Utrechtse Geschiedenis: PechaKucha night
Archeologe Edmée Sleijpen van de gemeente Nieuwegein geeft tijdens de Nacht van de Geschiedenis een inkijkje in de vondst van de oudste baby van Nederland, in Nieuwegein.

EXTRA
Donderdag 17 oktober van 20.00 uur tot 22.00 uur
Lezing ‘In Nieuwegein opgegraven’
De afgelopen jaren werd op bedrijvenpark Het Klooster bij opgravingen al enkele unieke archeologische vondsten gedaan, zoals skeletten uit de Swifterbantcultuur. Begin dit jaar werd op dit terrein nog een bijzondere vondst gedaan, toen er iets hoger werd gegraven. Deze sporen en vondsten geven een duidelijk beeld van de activiteiten: tussen 700 en 900 na Christus is ter plaatse intensief gevist.

Drs. ing. Roosje de Leeuw, projectleider van de opgraving, geeft op donderdag 17 oktober van 20.00 tot 22.00 uur een lezing in de bibliotheek over de vondst van deze visvangstplek. Deze lezing is een samenwerking van de Historische Kring Nieuwegein en bibliotheek De tweede verdieping. Toegang is gratis. Aanmelden: actie@detweedeverdieping.nu.

Jonge stad met rijk verleden
Nieuwegein heeft een rijk bodemarchief met archeologische resten die teruggaan tot de Steentijd. Nieuwegein kreeg er zesduizend jaar geschiedenis bij met de unieke ontdekking van de oudste baby van Nederland. Inwoners gaven de namen Ynge en Ava aan de Steentijdbaby en haar moeder.

Met de totstandkoming van de erfgoedvisie heeft de gemeente met bewoners, erfgoedinstellingen en culturele partners vastgesteld dat we werken aan behoud en bescherming van het cultureel erfgoed, het (digitaal) toegankelijk maken van erfgoed en het verbinden van bewoners en bezoekers met verhalen en tradities. De Nationale Archeologiedagen zijn een mooi voorbeeld van een activiteit die aan laatstgenoemde bijdraagt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk