Onduidelijkheid dekking verzekering na inbraak auto

Vorig jaar werd bijna 55 duizend keer ingebroken in auto’s. Dieven stalen daarbij talloze waardevolle persoonlijke spullen. Ook verdwenen veel dure accessoires, zoals navigatie- en audio-apparatuur. Ondanks deze cijfers bestaat er veel onduidelijkheid bij mensen die schade willen claimen nadat in hun auto is ingebroken. Dit komt vaak doordat de dekking per verzekeraar behoorlijk verschilt.

Persoonlijke eigendommen auto populair bij dieven
Bij auto-inbraken worden vaak dure persoonlijke spullen als laptops, zonnebrillen en smartphones uit auto’s buitgemaakt. Ook navigatieapparatuur, cd-spelers, radio’s, airbags, velgen en koplampen die vastzitten in de auto verdwijnen spoorloos. Dieven gaan meestal niet voorzichtig te werk. Daarom is naast diefstal van spullen meestal ook sprake van flinke schade aan de auto. Vaak is een ingetikte ruit of een kapot slot het vervelende resultaat van een autokraak.

Schade gedekt door inboedelverzekering
Niet alle mensen weten niet dat een autoverzekering geen diefstal van gestolen losse spullen dekt. Haalt een dief een dure zonnebril of smartphone uit de auto? Dan is het soms mogelijk de schade te claimen via de inboedelverzekering. De maximale vergoeding voor spullen die uit een auto zijn gestolen, varieert van € 250,- tot € 1.000,-. Verder dekt de ene verzekering meer dan de andere. Maar diefstal van elektronische apparaten dekken de meeste verzekeringen niet. Ook biedt niet elke polis dekking als de inbraak in het buitenland plaatsvindt.

Fabrieksaccessoires en braakschade
Schade door een opengebroken portier of gestolen fabrieksaccessoires kan onder de autoverzekering vallen. Fabrieksaccessoires zijn accessoires die de fabrikant heeft ingebouwd, zoals airbags, navigatiesystemen en velgen. Een verzekering met een volledige of beperkte cascodekking dekt braakschade en diefstal van fabrieksaccessoires meestal wel. Maar een simpele WA-verzekering vergoedt niets in deze gevallen van schade en diefstal.

Zelf aangebrachte accessoires: extra verzekeren
Sommige auto-eigenaren brengen later accessoires aan op hun auto, zoals spoilers, een trekhaak, een gastank of lichtmetalen velgen. Om deze accessoires tegen diefstal te verzekeren, is vaak een extra-accessoiresdekking nodig. De premies, voorwaarden en maximale vergoeding van deze dekking verschillen flink. De maximale vergoeding kan bij de ene verzekering duizenden euro’s hoger zijn dan bij de andere. Wie zo’n extra dekking wil, doet er verstandig aan om premies en voorwaarden van de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Dat geldt natuurlijk voor een auto- en inboedelverzekering. Online is de autoverzekering berekenen en vergelijken met andere aanbieders heel erg makkelijk via een vergelijker zoals Pricewise.

Utrecht en Nieuwegein aan top
In 2018 vonden in de provincie Utrecht 8.920 auto-inbraken plaats. De gemeenten Utrecht en Nieuwegein gaan aan kop met meer dan 100 autokraken per 10.000 inwoners. Nergens in Nederland wordt er zoveel in auto’s ingebroken als in deze twee gemeenten. Met 651 auto-inbraken in 2018 heeft Nieuwegein de twijfelachtige eer om steden als Amsterdam en Eindhoven ver voorbij te streven als het gaat om autokraken. Wie in Nieuwegein woont, kan dus maar beter een goede autoverzekering regelen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk