Nieuwegeinse wil een Herenboerderij in Nieuwegein e.o.

Elke week verse groenten van het seizoen, lekker fruit, eitjes en (voor wie wil) heerlijk vlees en lekkere vleeswaren. En dat ‘gewoon’ van je eigen boerderij, verzorgd door je eigen boer. Herenboeren weten dat het kan, en hoe het voelt. Eline Hesse (29) uit Nieuwegein wil ook zo een boerderij in haar omgeving. Daarom heeft zij het initiatief genomen om een ‘Herenboerderij’ in Nieuwegein/Houten op te zetten. Inmiddels zijn er al 7 actief in Nederland. Reden om onze videograaf Jos van Vogelpoel en reporter Frans Evers eropaf te sturen. Natuurlijk op 1,5 meter afstand voor wijkhuis La Caza in Fokkesteeg.

Eline: ‘Als Herenboer pak je eigenlijk een stukje regie terug op zoiets belangrijks als je eigen eten; behalve lekker en gezond is dat ook leuk en leerzaam. Want van iets meer kennis van je dagelijkse eten, word je niet slechter toch? Een Herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot en ligt bij voorkeur dicht bij de woonplaats van de Herenboeren. Inmiddels hebben al 20 inwoners zich aangemeld. Het streven is om minstens 200 gezinnen te betrekken bij dit initiatief, zodat het rendabel is.’ Eline wil zo snel van start gaan en hoopt eind 2021 de Herenboerderij opgezet te hebben.

Behalve een plek waar eten wordt geproduceerd, is een Herenboerderij ook de plaats waar mensen samenkomen, ze elkaar en hun boer spreken en waar nieuwe vriendschappen en mooie initiatieven ontstaan. Recepten worden uitgewisseld, er worden inspirerende workshops en lezingen verzorgd, leuke kinderactiviteiten georganiseerd en rondleidingen gegeven. ‘We hebben een locatie op het oog tussen Nieuwegein en Houten, maar hebben deelnemers (minstens 200) en kartrekkers nodig om dit van droom een realiteit te maken’ zo laat Eline weten.

Herenboeren zijn ondernemend, want ze zijn gedeeld eigenaar van hun eigen boerderij. Als huishouden investeer je eenmalig in je lidmaatschap. Verder delen de Herenboeren alle kosten die nodig zijn om hun bedrijf te laten draaien. ‘Hoeveel precies, daarover besluiten ze samen, maar een tientje per persoon per week is een aardig richtbedrag.’

Het zijn de leden die per huishouden (soms in delen) eenmalig 2.000 euro inleggen voor de oprichting en realisatie van hun boerderij. Als je besluit te stoppen, kun je dit geld onder bepaalde voorwaarden terugkrijgen. Kijk hier voor meer informatie.

Eline is geen onbekende. Zo heeft Eline een documentaire gemaakt, Petrol Dollars for a Different Engine (50′), over haar eigen zoektocht om haar vermogen, gekregen van haar vader die 35 jaar bij Shell werkte, duurzaam te herinvesteren. ‘Dit was een enorme strijd en gaf mij ook veel inzicht in wat er mis is in het financiële systeem. Sindsdien zet ik mij in voor echt duurzaam, en meer geëngageerde vorm van investeren’ aldus Eline. ‘Ik vind het belangrijk dat je je als belegger verbonden voelt met waar je in investeert. Een Herenboerderij is daar een mooi voorbeeld van.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk