Toen & Nu: ‘Café De Zwaan’

‘…… In 1920 zag de Jutphase Dorpsstraat (sinds 1971 Herenstraat geheten) er vanaf de Rijnhuizerbrug zó uit. In het midden café De Zwaan. Het uithangteken aan de oostgevel van het café vermeldt: ‘Anno 1790′. Op een landkaart van Jan Rutgersz. van den Bergh uit 1603 staat het café al vermeld als De Witte Zwaan. In de zeventiende eeuw was bij het café een kolfbaan en een stalling voor paarden. Hoelang de kolfbaan heeft bestaan, is nog niet uitgezocht.’

‘De paardenstallen bleven tot het midden van de jaren vijftig bij De Zwaan. In 1984 verkocht de familie Vendrig het café, waarin sindsdien in het achtergedeelte een Chinees restaurant is gevestigd. De Zwaan behoorde in de zeventiende en achttiende eeuw tot de in Jutphaas gevestigde bierbrouwerij De Zevenstar. ‘Zevenstar’ is een andere naam voor …………..’, aldus de door de Historische Kring Nieuwegein bij de foto van Toen aangeleverde tekst.

Arend Bloemink ging eens op dezelfde plek kijken en maakte een zelfde foto voor de rubriek ‘Toen en Nu.’ Wekelijks bezoeken wij een lokatie en speuren we naar dat ene plekje op een oude foto of ansichtkaart om te zoeken wat er veranderd is. Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk