Nieuwegein heeft (nog) een overschot op de WMO

Waar veel gemeenten in de provincie Utrecht een tekort hebben op de de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), blijkt dat Nieuwegein een overschot heeft. Verleden jaar was er nog een tekort van 497.00 euro. Uit de WMO wordt onder meer de huishoudelijke hulp betaald of mensen kunnen bijvoorbeeld een rollator krijgen, zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. Sinds 2015 zijn de lokale overheden verantwoordelijk voor de zorg. Hiervoor krijgen ze geld van het rijk.

De tekorten op de begroting hebben te maken met de stijging van de tarieven in de thuiszorg. Voorheen betaalden gemeenten te weinig voor de huishoudelijke hulp die werd geleverd. De kosten voor de thuiszorginstellingen waren hoger dan dat ze ervoor betaald kregen. Die tarieven zijn nu bepaald op de reële kosten.

Ondanks het overschot van 898.000 euro dat Nieuwegein nu heeft vreest zij dat de vraag naar de WMO gaat stijgen door de nieuwe regels uit Den Haag. Het overschot gaat naar de reserve voor het sociaal domein, waar nu bijna 5 miljoen euro in zit.

Wethouder Hans Adriani laat aan RTV Utrecht weten: “Het klopt dat we dit jaar geld overhouden. We hebben in de jaren vóór de decentralisatie van de WMO een potje gemaakt, een reserve voor het sociaal domein, omdat we aan zagen komen dat de tekorten zouden kunnen oplopen. Dat gebeurt nu ook en we willen investeren in het verbeteren van de zorg en we zijn nu heel blij dat we dit potje hebben.” Redactie: Dit potje is in 2021 op!

Nieuwegein is dus voorbereid. Ze investeren onder meer in een grotere keus aan dagbesteding voor ouderen. Die 5 miljoen euro zal, volgens de wethouder, in 2021 leeg zijn. “En de bedoeling is dat we dan de zorg zodanig georganiseerd hebben dat we het binnen de budgetten kunnen doen” aldus Adriani.

De ANBO
De ANBO, de belangenorganisatie voor senioren maakt zich zorgen over de toekomst van de thuiszorg. Dat zegt directeur Liane de Haan van de ouderenorganisatie in een reactie op het nieuws dat bij de helft van de Utrechtse gemeenten dit jaar een tekort dreigt op de WMO.  “En dat is heel schrijnend, want het betekent dat in sommige gemeentes mensen straks geen hulp en ondersteuning meer kunnen ontvangen”, zegt De Haan.

GEMEENTEN GAAN SCHRAPPEN
“We waarschuwden al dat er tekorten zouden gaan komen”, zegt De Haan. Toch is ze geschrokken dat het nu al zo ver is. “Dit betekent voor ouderen dat ze wellicht in hun gemeente minder hulp en ondersteuning kunnen krijgen.”

Volgens De Haan zie je in sommige gemeentes nu al dat er geschrapt wordt. Daar wordt bijvoorbeeld bezuinigd op welzijn of dagbesteding. Onderdelen die volgens de ouderenbond juist van groot belang zijn.

De Haan pleit voor innovatie in plaats van bezuinigen. En oog voor de mensen die de zorg het hardst nodig hebben. “We vergrijzen met elkaar, er komen steeds meer ouderen en er is een steeds grotere zorgvraag. Dat betekent dat we moeten gaan kijken naar een oplossing die in ieder geval kwetsbare mensen voldoende zorg kan bieden.”

“Gemeentes moeten veel meer kijken naar innovatieve oplossingen en investeren in preventie en welzijn. Ik denk dat dat heel belangrijk is. Er wordt nog veel te weinig samengewerkt met andere organisaties die echt een oplossing kunnen bieden in het efficiënter regelen van de hulp en ondersteuning en het ook goedkoper kunnen doen.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk