Nieuwegein doet mee met experiment met integraal budget voor zorg en ondersteuning

Mensen en gezinnen met behoefte aan meerdere vormen van zorg of ondersteuning krijgen te maken met een groot aantal hulpverleners, indicatiestellers en financieringsvormen. Om dit te voorkomen, ging begin februari dit jaar een experiment van start met een integraal budget.

21 partijen, waaronder de gemeente Nieuwegein, zorgkantoren en het ministerie van VWS slaan de handen ineen om meervoudige zorgvragen van inwoners écht integraal te gaan beantwoorden. Met één plan, één aanspreekpunt en één budget. Erik Gerritsen (SG ministerie van VWS) nodigde de partijen uit om hun handtekening te zetten onder het uitvoeringsconvenant van het Experiment Integraal Budget. Voor Nieuwegein was aanwezig wethouder Marieke Schouten.

Marieke Schouten, wethouder gemeente Nieuwegein ondertekende het convenant eveneens. ‘Mensen die zorg vragen, hebben vaak te maken met te veel regels en verschillende wetten. Met het Integraal Persoonsgebonden Budget willen we dat het makkelijker wordt om verschillende vormen van ondersteuning in een keer te regelen. Daar- om is dit zo’n belangrijk project. In Nieuwegein zijn we hier een jaar geleden al mee gestart. Toen hebben we als gemeente al ingezet op een nieuwe werkwijze waarbij de behoefte en wens van de inwoner centraal staat’.

Ervaringsdeskundige Annette Stekelenburg, te gast tijdens de ondertekening van het convenant op maandag 3 februari jl., vertelde hoe haar gezin een aantal jaren geleden als het eerste in Nederland een aantal jaar geleden een integraal gezins-pgb kreeg. Door de integrale benadering nam de bureaucratische last af én werd het gezin beter geholpen. Een win-win situatie dus.

Doordat 21 andere partijen zich nu officieel hebben gecommitteerd aan dit initiatief kunnen we nog beter samenwerken en van elkaar leren. De komende tijd gaan acht gemeenten (Alphen aan den Rijn, Den Haag, Dalfsen, Nieuwegein, Rotterdam, Roermond, Leiden en Meppel) met een groot aantal uitvoerende partijen samen leren hoe het beter kan. Daarbij is het uitgangspunt altijd wat de cliënt nodig heeft.

Inwoners van Nieuwegein die hier meer over willen weten of hier gebruik van willen maken kunnen zich melden bij de gemeente via tel. 030-410 06 66 (Geynwijs Contact Centrum).

Wethouder Marieke Schouten 6e van rechts

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk