Mysterieuze muur in Huis de Geer

Van één van onze lezers kreeg de redactie van De Digitale Stad Nieuwegein een foto toegemaild. Ernst Wallinga vroeg zich af welke functie een muur had aan de zijkant van de Utrechtsestraatweg in Huis de Geer. Hij kwam hem tegen tijdens een van zijn wandelingen door het park aldaar.

Ernst: ‘Aan de zijkant, onder de Utrechtsestraatweg is een dichtgemaakte muur te zien. Het leek mij in eerste instantie een oude fietstunnel, maar op Twitter krijg ik reacties over dat het wellicht een soort sluis kan zijn. Misschien weet één van de lezers wat er achter deze mysterieuze planken kan zitten. Er lijkt verder geen andere ingang te zijn.’

Weet u wat de functie is van deze betonnen wand met deuren? Laat het onze redactie weten. Graag via: redactie@pen.nl. Op de foto’s hieronder ziet u de muur en de precieze locatie.

‘De ‘dichtgemaakte muur’ is een onderdoorgang van het Watertransport Rijn-Kennemerland (WRK). Hier onderdoor loopt of lopen de waterleiding(en) van het pompstation aan het Amsterdam-Rijnkanaal naar de duinen van het Kennemerland dat ten Noorden van Zandvoort ligt. Hier wordt het water van uit het Amsterdam-Rijnkanaal in de duinen geïnfiltreerd.  Een natuurlijke filtering. Is bestemd voor de watervoorziening van de industrieën en Amsterdam’ zo laat Hans de Jonge onze redactie vandaag weten.

Peter Verhoeve schrijft ons: ‘Deze muur is ooit neergezet als houten deuren. Hierachter loopt een tunnel onder de Taludweg door, waar de persleidingen van water liggen. Deze moesten vrij komen te liggen ivm mogelijke lekkages. De grote druk van het weglichaam erboven zou te groot zijn. Aan de zijde van de remise zie je de andere deuren.’

2 thoughts on “Mysterieuze muur in Huis de Geer

  1. Hi Martin,

    Is dit niet Huis de Geer ipv. Blokhoeve?

    Groet,

    Nika.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk