Meer informatie over de processierups

Processierupsen zijn grijs met groen en hebben een lichtgekleurde zijkant met lange haren. Op de rug hebben zij kleine oranje stippen. De rupsen eten ’s nachts in groepen en maken daarbij spinsels op stammen of dikke takken, zodat ze makkelijk bij de bladeren kunnen komen. De processierups geniet vooral van de bladeren van eikenbomen, vandaar dat ze ook wel de eikenprocessierups worden genoemd. Maar bij gebrek aan voedsel kunnen zij zich ook te goed doen aan bladeren van andere bomen. In april komen ze tevoorschijn en met de verpopping verdwijnen ze. Alleen blijven hun haren ongeveer 5 jaar in de boom zitten. De gezonde bomen hebben vaak weinig last van een eenmalige vraat, maar het zijn juist de haren die veel problemen veroorzaken. Mensen en dieren krijgen jeuk en het kan zelfs leiden tot ernstige ontstekingen en astmatische reacties. 

Uitslag door de processierups
Als de haren van de processierups in contact komen met de huid dan dringen de haren in de opperhuid. Dit zorgt voor een ontsteking en binnen een paar uur krijg je een huiduitslag en enorme jeuk. De processierups uitslag verdwijnt binnen 2 weken uit zichzelf, maar in de tussentijd heb je wel heel veel last. De haren zijn licht en worden daardoor meegevoerd met de wind, waardoor de haren op je huid en kleding terecht kunnen komen. Als de haren in je ogen komen dan kan het zelfs leiden tot een acute ontsteking. Als ze verder dan het oogwit komen dan kunnen ze zelfs zorgen voor een chronische oogontsteking. Als je de haren inademt dan kan dit leiden tot ademhalingsproblemen, slikstoornissen en ontsteking van de neusslijmvliezen. 

Processierups bestrijden
De processierups wordt bestreden met speciale stofzuigers op hoogwerkers of met een natuurlijk bestrijdingsmiddel of met gif. Een andere manier is om de natuurlijke vijanden van de rups, zoals koolmezen, insecten en vleermuizen te lokken. Door wilde bloemen rondom eikenbomen te planten zal de rups uiteindelijk worden opgegeten door de insecten. Koolmeesjes kan je lokken met broedkastjes in de eikenbomen. Zelf kan je de processierups dus niet bestrijden, maar kan je wel een aantal dingen doen om te voorkomen dat je brandharen op je huid krijgt. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en draag bedekte kleding. Ga daarnaast niet op de grond zitten. Bij contact met de haren of rupsen moet je niet krabben of wrijven, maar de huid en ogen goed wassen of spoelen met water. Was voor de zekerheid ook meteen al je kleren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk